AEX maakt vliegende start

De AEX-index knalde afgelopen maandag het nieuwe handelsjaar in. Daarmee werd de stijgende lijn van 2009 voortgezet. De komende weken zal een goede testcase voor de huidige stijging van de AEX zijn. De… De AEX-index knalde afgelopen maandag het nieuwe handelsjaar in. Daarmee werd de stijgende lijn van 2009 voortgezet. De komende weken zal een goede testcase voor de huidige stijging van de AEX zijn. De kerstperiode werd gekenmerkt door een ‘dunne handelÂ’, doordat veel (grote) marktpartijen de boeken al hadden gesloten en de handelaren genoten van hun kerstvakantie.
De vraag is nu dan ook of de stijgende trend sinds maart kan worden vastgehouden. Een verdere stijging zal wel moeten worden geschraagd door toenemende volumes. Bovendien zullen de aandelenkoersen over de volle breedte van de markt moeten stijgen.
Een ander waarschuwingssignaal is de op een relatief hoog niveau consoliderende VIX-index. Deze ‘paniekindicator’ geeft nog altijd aan dat partijen de markt niet (geheel) vertrouwen, anders zouden de premies voor putopties veel lager moeten zijn. Datzelfde geldt natuurlijk voor de recordprijs van goud en bijvoorbeeld de vlucht in staatsobligaties.
Wat ons eveneens nog steeds zorgen baart, zijn de dollar en yen carry-trades. Beide valutaÂ’s wisten te stijgen, waardoor de kans bestaat dat deze leningen binnenkort (moeten) worden afgelost middels de verkoopopbrengsten van onder andere aandelen, goud, vastgoed en obligaties.
Technisch bezien, is er evenwel nog geen enkele reden tot paniek: de AEX bevindt zich nog altijd overtuigend boven de steunzone rond 296 punten. De eerste waarschuwingsschoten worden gelost, zodra de steunniveaus rond 334 punten respectievelijk 323 punten neerwaarts worden gepasseerd. Kortom, zolang de uptrend sinds maart intact is, handhaaft BeursBulletin een positieve visie. Al blijven we uiteraard wel alert tijdens het profiteren van deze prachtige stijgende trend. U hopelijk ook!
AEX Verwachting