AEX maakt zich op voor jarenlange stijging

De AEX sloot donderdag, na een positieve opening, uiteindelijk vrijwel onveranderd op 263,80 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter wist onlangs boven de toppen van februari en mei te breken, hetgeen een… De AEX sloot donderdag, na een positieve opening, uiteindelijk vrijwel onveranderd op 263,80 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter wist onlangs boven de toppen van februari en mei te breken, hetgeen een stap in de goede richting betekent. Afgelopen week is er een historisch koopsignaal gegeven door de Coppock-indicator, een moeilijk te negeren teken voor de lange termijn. De kans is hierdoor toegenomen dat de AEX zich opmaakt voor een nieuwe aanval op de top van januari. Zolang de AEX niet te ver wegzakt en boven de stijgende steunlijn vanaf maart weet te blijven, is er hoop. De AEX mag in ieder geval niet onder de bodem van mei zakken, zijnde de 250-puntengrens.
Binnen de AEX-index maakte Corio een flinke schuiver met een verlies van 6,4%. Het vastgoedfonds plaatst 7 miljoen aandelen bij binnen- en buitenlandse institutionele beleggers. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor het versterken van de balans en het doen van aankopen. Bestaande aandeelhouders moeten uiteraard behoorlijk in het stof bijten, aangezien er door de emissie een verwatering van de winst optreedt.
Zowel de Europese als de Britse centrale bank kwamen gisteren met (g)een rentebesluit. De ECB handhaafde het percentage op 1% en ook de Bank of England hanteerde het rentewapen niet en liet het percentage ongewijzigd op het historisch lage 0,5. ECB-president Jean-Claude Trichet meldde bovendien dat de ECB voornemens is om voor € 60 miljard aan obligaties van de commerciële banken op te kopen om zo de kredietverlening op gang te helpen. Bundesbank-havik Axel Weber vindt het programma van quantitative easing absoluut niet nodig en wijst erop dat de geldmarkt ten overvloede wordt overspoeld met liquiditeiten, waardoor het inflatiegevaar op de loer licht. Aan de andere kant van het spectrum staan de dwergstaten zoals Slovenië en Cyprus, die de geldkraan juist wagenwijd open willen draaien. Ook andere zwakke landen binnen de Europese Unie pleiten voor het verruimen van de geldhoeveelheid. Vandaag staan er geen eurozone-cijfers op het programma.
Wall Street herstelde donderdag na de koersdaling op woensdag. Het wekelijkse aantal werkloosheidsaanvragen in de VS daalde voor het eerst sinds januari licht en kwam uit op 621.000. In het eerste kwartaal steeg de arbeidsproductiviteit met 1,6% op jaarbasis. Alle ogen zijn vandaag gericht op de maandelijkse werkgelegenheidscijfers. Bovendien worden de gemiddelde (uur)lonen gepubliceerd.
De AEX is er nog niet in geslaagd om de top van januari te overschrijden. De index wist recent wel de toppen van mei en februari uit te nemen. Voor de korte termijn dient de AEX eveneens af te rekenen met de negatieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI. Zolang de AEX echter boven de belangrijke steunzone rond 250 punten weet te blijven, blijft het proces van hogere bodems en toppen sinds maart intact.
Bovendien is er voor de lange termijn een zeer betrouwbaar signaal afgegeven door de Coppock-indicator. Eind mei signaleerde deze indicator dat aan de rouwperiode op de beurzen een einde is gekomen. Dit zou, evenals de voorgaande koopsignalen, kunnen duiden op een begin van een lange termijn stijging van de AEX. Een groot aantal wereldwijde indices hebben op basis van deze indicator eveneens een koopsignaal gekregen. Het koopsignaal voor de AEX wordt derhalve bevestigd door andere indices, waaruit blijkt dat dit signaal niet in de wind moet worden geslagen. Kijk voor meer informatie over deze indicator in het weekblad.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting