AEX maakt zich op voor uitbraak

De AEX-index opende dinsdag fors hoger, maar kort na het middaguur dook de index in de rode cijfers. Vervolgens ging de index zwalkend en zonder veel enthousiasme richting slotbel. De AEX sloot uiteindelijk… De AEX-index opende dinsdag fors hoger, maar kort na het middaguur dook de index in de rode cijfers. Vervolgens ging de index zwalkend en zonder veel enthousiasme richting slotbel. De AEX sloot uiteindelijk vrijwel onveranderd op 263,03 punten. De stijgende steunlijn, waaraan de index zich vanaf het dieptepunt in maart wist op te trekken, dreigt te worden doorbroken. Vooralsnog is er echter geen man overboord. Pas als de AEX wegzakt onder 260 punten, of -erger nog- onder 250 punten, kunnen we opnieuw spreken van een daadwerkelijke verslechtering van het beeld.
Binnen de AEX-index was dinsdag een glansrol weggelegd voor TomTom, dat niet minder dan 17,4% steeg. De producent van navigatiesystemen maakte bekend een exclusieve overeenkomst te hebben gesloten met Apple. De deal heeft betrekking op het leveren van navigatiesoftware voor één van de nieuwste speeltjes van Apple, de iPhone 3G.
Air France-KLM had minder geluk en verloor aanzienlijke altitude: -5,2%. Een lagere beladingsgraad, een hogere olieprijs en minder passagiersvervoer spelen het bedrijf parten. Geruchten dat dinsdag toestellen aan de grond bleven om snelheidsapparatuur aan boord te vervangen deden de koers van het aandeel evenmin goed. Ruim een week geleden stortte een toestel van Air France in de Atlantische Oceaan, waarna de theorie ontstond dat de bemanning van het bewuste vliegtuig tegenstrijdige informatie kreeg via de snelheidsmeters c.q. -sensoren. De vliegmaatschappij is met spoed bezig bepaalde snelheidsmeters te vervangen.
Vanuit Duitsland kwam tegenvallend macronieuws: in april daalde de industriële productie bij onze Oosterburen harder dan economen hadden voorspeld. Op maandbasis was sprake van een afname met 1,9%, waar eerder gerekend werd op een daling van 0,5%. Op jaarbasis nam de industriële productie af met 21,6%, terwijl een daling van 20,8% was voorspeld.
Tegenvallende macrodata vanuit de VS deden de sfeer op Beursplein 5 geen goed: dinsdagmiddag liet het Amerikaanse ministerie van Handel weten dat de groothandelsvoorraden voor de achtste maand op rij zijn gedaald. De voorraden van Amerikaanse groothandels daalden in april met 1,4%. De consensusverwachting van economen lag op een afname van 1,2%. Uit de afname blijkt dat distributeurs nog steeds bezig zijn hun voorraden af te bouwen, daarmee anticiperend op afnemende verkopen.
Beter nieuws voor bestuurders van sommige banken kwam eveneens van overzee: het Amerikaanse ministerie van Financiën liet weten dat 10 banken toestemming gekregen hebben om in totaal voor $ 68 miljard aan ontvangen steungeld terug te betalen. Schatkistbewaarder Timothy Geithner reageerde gematigd positief: “These repayments are an encouraging sign of financial repair, but we still have work to do.” Zodra banken verlost zijn van de tucht van Geithner cum suis kunnen ze opnieuw naar hartenlust hun bonussen toekennen. Vandaag worden de wekelijkse hypotheekaanvragen (13:00 uur) gepubliceerd. Om 14:30 uur zal tevens de Amerikaanse handelsbalans over april bekend gemaakt worden.
Zolang de AEX zich weet te handhaven boven de steunzone rond 250 punten, blijft de stijgende trend vanaf maart intact. Toch zouden we liever niet zien dat de index de 250-steun gaat testen. Bij voorkeur handhaaft de AEX zich boven 260 punten; een doorbraak van dat niveau zou een eerste waarschuwingssignaal afgeven, aangezien daarmee de korte termijn stijgende steunlijn het definitief zou begeven. Zolang de AEX erin slaagt de huidige koersniveaus vast te houden, is er reden om naar boven te blijven kijken. Bij een vervolgstijging is de vraag of de AEX vitaal genoeg is om de top van januari uit te nemen. Wat dat betreft mag de index een voorbeeld nemen aan de SmallCap-index, die zelfs de top van november 2008 al is gepasseerd. Beleggers zijn dus nog steeds bereid grotere risico’s te accepteren, hetgeen bemoedigend is.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting