AEX nadert 500-puntengrens

Met goede moed begonnen beleggers maandag aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index realiseerde een winst van 1,1% en sloot op 496,12 punten. Met deze stand op slotbasis kunnen we stellen dat de weerstandszone… Met goede moed begonnen beleggers maandag aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index realiseerde een winst van 1,1% en sloot op 496,12 punten. Met deze stand op slotbasis kunnen we stellen dat de weerstandszone tussen 480 en 490 punten, die de afgelopen weken de gemoederen bezighield, overtuigend is gepasseerd. Bulls en bears slijpen de messen en bereiden zich voor op de strijd om de 500-puntengrens.
De AEX kwam maandagmorgen goedgeluimd uit de startblokken, nadat de Amerikaanse indices vrijdag aan het einde van de handelssessie de weg naar boven vonden. Maandagmiddag stelde Wall Street evenmin teleur: mede dankzij de positieve opening van zowel de Dow Jones als de Nasdaq –waarbij de Dow opnieuw de 13.000-puntengrens verschalkte- wist de AEX de dagwinst veilig te stellen. De koersen op Wall Street gingen omhoog nadat bekend werd dat de index van leading indicators in april met 0,1% is gestegen. Analisten, geraadpleegd door Bloomberg, hadden een gelijkblijvende index verwacht. De stijging wijst erop dat een recessie in de VS mogelijk uitblijft.
De winst van de AEX werd eveneens gedragen door de plussen van zwaargewichten Royal Dutch Shell (+3,2%) en ArcelorMittal (+2,5%). De fondsen profiteren van de oplopende grondstoffenprijzen. Heineken beleefde eveneens een vrolijke dag: het aandeel van de bierbrouwer steeg 2,6% nadat bekend werd dat Heineken het sponsorcontract met UEFA Champions League heeft verlengd.
Unilever was maandag de zwakste broeder onder de hoofdfondsen. Het aandeel noteerde ex dividend en moest als gevolg daarvan 3,5% inleveren. Ook SBM Offshore en Boskalis gingen ex dividend, hetgeen vanzelfsprekend gepaard ging met lagere koersen. Voor beleggers met ASM International in portefeuille, belooft dinsdag een interessante dag te worden. Om 14.00 uur dient de zaak die grootaandeelhouder Hermes heeft aangespannen tegen de Stichting Continuïteit ASM International. Deze stichting liet onlangs weten een aanzienlijk belang in het bedrijf te hebben genomen, om op die manier de door Hermes voorgestelde veranderingen tegen te houden. Hermes wil via een uitspraak van de Ondernemingskamer bezwaar maken tegen deze gang van zaken.
In macro-economisch opzicht zullen beleggers dinsdag reikhalzend uitkijken naar de Duitse ZEW-index, die om 11.00 uur bekend wordt gemaakt. De ZEW-index meet het vertrouwen onder Duitse en Europese investeerders, en vormt als zodanig een belangrijke indicatie van de economische conditie van zowel Duitsland als de eurozone. Niet minder aandacht zal er zijn voor de Amerikaanse producentenprijzen om 14:30 uur.
Nu de AEX-index de weerstandzone tussen 480 en 490 punten overtuigend heeft uitgenomen, is het technische beeld verder verbeterd. Toch zijn we er nog niet: de AEX schuurt momenteel tegen de weerstand rond 497 punten aan. Op dat niveau ontstond in januari van dit jaar een koershiaat. Mocht de AEX dit hiaat weten ‘op te vullen’, dan is de volgende horde de 500-puntengrens. Pas als de index die hordes achter zich weet te laten, gaan de seinen weer op groen. Tot die tijd blijft het oppassen geblazen, aangezien de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich op lange termijn nog altijd in een dalende trend bevindt. Bovendien wijst de oplopende wig erop dat de kooplust onder beleggers afneemt.
Vanuit een breder perspectief: een blik op de Smallcap-index leert ons, dat het optimisme onder beleggers nog steeds niet breed gedragen wordt. Sinds medio maart zijn de smallcappers ver achtergebleven bij de large- en midcap-aandelen. Hieruit blijkt dat de risicoperceptie van beleggers nog niet wezenlijk is veranderd. Wat ons betreft zijn short-posities, ter afdekking van onze portefeuilles, voorlopig nog wenselijk.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting