AEX nadert steunniveau

De AEX daalde woensdag 1,5% naar 330,78 punten. Na reeds eerder met grof geweld de steunzone rond 345-punten te hebben doorbroken, dook de Amsterdamse hoofdgraadmeter woensdag richting 330 punten. Daarbij… De AEX daalde woensdag 1,5% naar 330,78 punten. Na reeds eerder met grof geweld de steunzone rond 345-punten te hebben doorbroken, dook de Amsterdamse hoofdgraadmeter woensdag richting 330 punten. Daarbij werd het begin maart gevormde koershiaat rond 332 punten gesloten. Dit niveau kan derhalve niet meer als steun dienen. De paniek omtrent de schuldenkwestie van de ‘knoflooklandenÂ’, sloeg opnieuw over op de omringende Eurobeurzen. De PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje werden andermaal gefileerd. Het hoogterecord sinds het najaar van 2008 rond 358 punten is daarbij verder uit zicht gekomen. De AEX is op zoek gegaan naar de volgende bodem. Inmiddels is de AEX-index aanbeland bij het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in februari en de top in april.
Nadat de afgelopen weken Griekenland aangeschoten wild werd, kwamen nu Spanje en Portugal aan de beurt. Hardnekkige geruchten deden de ronde dat ook deze landen de volgende zijn die de hand gaan ophouden bij de EU en het IMF. MoodyÂ’s deed er een schepje bovenop door aan te geven de kredietwaardigheid van Portugal mogelijk omlaag gaat. Moody’s meldde dat het de ‘Aa2-waarderingÂ’ van Portugees schuldpapier “onder toezicht had geplaatst voor een mogelijke verlaging”. Dit impliceert dan een verlaging van de kredietwaardigheid met 1 à 2 ‘notchesÂ’. Standard & PoorÂ’s had al eerder de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd.
Air France-KLM verloor gisteren behoorlijk wat hoogte en daalde ruim 5,5%. In Groot-Brittannië werden opnieuw delen van het luchtruim gesloten vanwege problemen met vulkaanas uit IJsland.
Uit cijfers van softwarebedrijf Dankers & Frank blijkt dat het afgelopen jaar één op de vijf te koop staande huizen weer voor langere tijd van de markt is gehaald. Dit betekent dat deze huizenverkopers de handdoek in de ring hebben gegooid. Dit impliceert derhalve dat er veel meer woningen (latent) te koop staan of zo weer te koop kunnen komen dan er momenteel actief worden aangeboden. In 2009 betrof het 41.000 huizen. In totaal stonden toen op woningsite Funda zo’n 190.000 ‘objecten’ te koop. Het ging dus om een vijfde van het totaal. Inmiddels staan er alleen al op Funda 204.359 huizen te koop. Volgens de NVM werden 66.000 woningen niet verkocht, maar wel van de markt gehaald.
De Europese Commissie (EC) blijft ondanks de forse problemen positief: het dagelijks bestuur van de EU raamt de groei voor dit jaar op circa 1% en voor 2011 op 1,75%. Ook meent de EC dat de werkloosheid zich minder dramatisch ontwikkelt dan aanvankelijk werd gevreesd. In het najaar van 2009 werd nog uitgegaan van een gemiddelde werkloosheid van 10,25% (voor 2010) versus een huidige raming van 9,8%.
Volgens de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in april met 32.000 arbeidsplaatsen toegenomen. Detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas meldde dat Amerikaanse werkgevers in april het ontslag hebben aangekondigd van ruim 38.000 werknemers, wat het laagste niveau betreft in bijna vier jaar tijd. Het aantal ontslagen daalde met meer dan 40% ten opzichte van maart.
De AEX-index kampt nog steeds met een gure zuidelijke tot zuidoostelijke tegenwind. Na de crisis in Griekenland zijn geruchten opgelaaid dat eveneens Spanje en Portugal eraan moeten geloven. De AEX heeft door de paniek verder afstand genomen van het hoogste niveau sinds het najaar van 2008 rond 358 punten. Eerder deze week brak de AEX de voormalige steunzone rond 345 punten met grof geweld. Het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in februari en de top in april, is inmiddels eveneens doorbroken. Het volgende (61,8%) Fibonacci retracement level heeft (vooralsnog) de (vrije) val gestuit van de index.
De huidige daling kunnen we betitelen als een correctie binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Dit zou wellicht interessante instapmogelijkheden danwel kansen kunnen bieden om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden. De AEX is derhalve opnieuw op zoek gegaan naar een bodem. Zolang deze wordt gevormd boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, danwel boven het dieptepunt van februari, kunnen we dit aanmerken als een (interessante) correctie binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde is nog steeds stijgend, wat op een stijgende lange termijn trend duidt. Voorwaarde is wel dat de AEX niet veel verder meer doorbuigt. Mocht de daling evenwel doorzetten, dan profiteert BeursBulletin van de diverse shortposities.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een shortpositie in Air France-KLM.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting