AEX neemt adempauze tijdens Thanksgiving

Donderdag kreeg de AEX geen impulsen vanuit Amerika vanwege de viering van Thanksgiving. Het sentiment werd gestut door uitstekende Duitse macrocijfers. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,5% hoger… Donderdag kreeg de AEX geen impulsen vanuit Amerika vanwege de viering van Thanksgiving. Het sentiment werd gestut door uitstekende Duitse macrocijfers. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,5% hoger op 338,77 punten. Het is een positief teken dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds stijgend is. Zolang de steunzones rond 330 respectievelijk 310 punten standhouden, is de stijgende trend intact. Deze daling zou een mooi instapmoment kunnen zijn. In Europa is steeds meer een tweespalt waar te nemen: terwijl de Duitse DAX en de Next150-fondsen uitstekend presteren, verliezen daarentegen de PIIGS-landen terrein. De AEX-index zit er evenwel tussenin.
Het Nederlandse producentenvertrouwen is in november nauwelijks veranderd. De producentenvertrouwensindex noteerde deze maand 0,3 versus 0,5 in oktober. Een marktvorser van het CBS stelde: “Net als in oktober was het aantal ondernemers in de industrie dat verwachtte dat de productie de komende drie maanden zal toenemen groter dan het aantal dat een afname voorzag.”
De Duitse minister van Economische Zaken maakte gewag dat de Duitse economie “in een uitstekende conditie verkeert met een groei die gestuwd wordt door de binnenlandse vraag”. Rainer Brüderle gooide er nog een schepje bovenop: “Duitsers zijn in een stemming om te groeien. We investeren weer, we consumeren weer, het gaat goed met de mensen”. Volgens Brüderle draagt de binnenlandse vraag voor meer dan de helft bij aan de totale groei, die volgend jaar oploopt tot 90%.
Ander positief nieuws is dat de Duitse werkloosheid in oktober daalde tot onder de politiek gevoelige grens van 3 miljoen, het laagste niveau in achttien jaar. “Zelfs het aantal langdurig werklozen neemt af, dat is nog nooit eerder voorgekomen”, aldus de Duitse minister.
Het is verontrustend dat vooral de Europese financiële waarden behoorlijk onder druk staan, aangezien deze belangrijk zijn voor het vertrouwen in het financiële stelsel. Het vertrouwen in Ierse banken bijvoorbeeld is vrijwel naar het nulpunt gezakt. De enige Ierse ‘financial’ die overeind is gebleven en dit jaar een koerswinst van circa 20% heeft geboekt, is wedkantoor Paddy Power.
De AEX-index is deze week diep door de knieën gegaan en daalde daarbij richting de steunzone rond 330 punten. De val werd (vooralsnog) gestuit door het eerste Fibonacci correctieniveau van de stijging van 308 punten naar 349 punten. Dalingen zouden interessante koopmomenten kunnen bieden, indien de AEX boven de steunzones van oktober (rond 330 punten), danwel de steungrens rond 310 punten weet te blijven. Daartussen fungeren diverse Fibonacci correctieniveaus nog als steunzones. De AEX heeft dit jaar diverse malen bewezen de (Europese schulden) crises te hebben doorstaan. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei intact is, is een positieve visie gerechtvaardigd. Al moeten we constateren dat de AEX al 14 maanden zijwaarts beweegt en dit beeld niet meer dan neutraal is.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting