AEX neemt behoorlijk gas terug

De AEX-index is het vierde kwartaal in mineur begonnen en sloot donderdag -1,8% lager op 305,74 punten. De afgelopen weken week nam de AEX wat gas terug, na de forse rally van de afgelopen maanden. Het… De AEX-index is het vierde kwartaal in mineur begonnen en sloot donderdag -1,8% lager op 305,74 punten. De afgelopen weken week nam de AEX wat gas terug, na de forse rally van de afgelopen maanden. Het is de vraag of de huidige adempauze stilte voor de storm is. Zolang de AEX zich weet te handhaven boven de 300-puntengrens en vooral boven de steunzone rond 286 punten, blijft de stijgende trend intact. Zodra deze steunzones worden doorbroken, wordt er een negatief signaal afgegeven…
De AEX kwam donderdag licht hoger uit de startblokken maar moest de winst in de loop van ochtendhandel uit handen geven. Gedurende de middag werden de gezichten van beleggers aan het Damrak steeds somberder. Macrocijfers vanuit de VS werden negatief ontvangen, waarbij met name de onverwachte daling van de Amerikaanse inkoopmanagersindex drukte op de stemming. Het Institute for Supply Management (ISM) maakte bekend dat de inkoopmanagersindex in september is gedaald tot 52,6. Een maand eerder bereikte de index een niveau van 52,9. Dit houdt in dat de industriële activiteit in de VS weliswaar toeneemt, maar in een lager tempo dan verwacht: analisten, geraadpleegd door Bloomberg, hadden gerekend op een stijging van de index tot 54.
Ook de jobless claims, de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, vielen tegen. Vorige week vroegen 551.000 Amerikanen een uitkering aan, een toename van 17.000 ten opzichte van een week eerder. Analisten hadden gedacht dat de stijging beperkt zou blijven tot 5000. Positief nieuws omtrent de Amerikaanse huizenmarkt –het aantal aanstaande huizenverkopen steeg in augustus sterker dan verwacht- werd donderdagmiddag door beleggers genegeerd. Vandaag kijken beleggers uit naar de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.
Binnen de AEX-index kregen onder meer ING (-4,9%) en ArcelorMittal (-4,4%) het zwaar te verduren. Donderdag meldde een anonieme bron dat ArcelorMittal een 30-jarige obligatie ter waarde van $ 500 miljoen zou gaan uitgeven. ArcelorMittal stelde vanochtend dat de 30-jarige obligatie zelfs met een omvang van $ 1 miljard heeft. Het kapitaal zal worden aangewend voor algemene bedrijfsdoeleinden.
Voorbeurs trapte in Amsterdam printer- en kopieermachinefabrikant Océ het cijferseizoen af met kwartaalcijfers. Het verlies kwam in het derde kwartaal uit op € 25 miljoen, onder meer veroorzaakt door een reorganisatielast. Gecorrigeerd voor de kostenbesparingen kwam het genormaliseerde bedrijfsresultaat uit op € 1 miljoen, wat lager was dan verwacht. In de ochtend stond het aandeel ruim 5% lager.
De AEX-index heeft deze week het derde kwartaal weliswaar met een winst van meer dan 20% afgesloten, maar de AEX is het laatste kwartaal daarentegen slecht begonnen. Onlangs wist de AEX zelfs het jaarrecord van 2009 aan te scherpen, rond een niveau van 315 punten. Hoewel de AEX de afgelopen maanden af en toe daalde, bleven de correcties beperkt. Sterker nog, de dalingen bleken uitstekende koopmomenten te zijn, waarbij op een steeds hoger niveau bodems werden gevormd. De belangrijkste bodems voor de korte termijn liggen rond 300 punten respectievelijk 286 punten. Een doorbraak van deze niveaus zal de lichten op rood doen springen. Het zal moeten blijken of de AEX opnieuw veerkrachtig genoeg is om de aanval op de recordstand in te zetten.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX, ING, Océ, en ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting