AEX neemt nieuwe aanloop

De Amsterdamse index nam gisteren wat gas terug na de imposante rally van de voorgaande weken. Donderdag daalde de AEX-index 0,85% naar 350,89 punten. Het is niet dramatisch dat de index het wat rustiger… De Amsterdamse index nam gisteren wat gas terug na de imposante rally van de voorgaande weken. Donderdag daalde de AEX-index 0,85% naar 350,89 punten. Het is niet dramatisch dat de index het wat rustiger aan doet, na de rally van meer dan 10% in de afgelopen maanden. Het is een teken van kracht dat de AEX onlangs het record sinds het najaar van 2008 wist aan te scherpen. Tijdens de recente stijging, hebben wij diverse malen onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Het nieuwe koersdoel, gebaseerd op het systeem van BeursBulletin, bedraagt 361,97 punten. Het eerder vastgestelde koersdoel van 353,25 punten werd met verve behaald. Het zou krachtig zijn indien de AEX boven het steunniveau, zijnde het koershiaat rond 345 punten, weet te blijven.TNT was gisteren de smaakmaker binnen de AEX-index met een winst van ruim 5%. Het post-, logistiek- en expressconcern kondigde aan om de postdivisie af te splitsen. Bovendien zullen de mogelijkheden voor een beursgang worden onderzocht van het onderdeel. Volgens ING-analist Alex Funhoff zal er zeker belangstelling zijn voor een aparte beursnotering. Ook wijst hij er op dat de Amerikaanse branchegenoot UPS na een opsplitsing meer geneigd zal zijn om een bod op TNT uit te brengen. Voorafgaand aan de jaarvergadering kwam TNT met een positieve ‘trading updateÂ’.
De gemiddelde prijs van een Nederlandse koopwoning nam in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,4% toe tot € 232.000. Volgens makelaarsorganisatie NVM betreft het de eerste stijging op jaarbasis sinds het uitbreken van de kredietcrisis. In totaal werden in het eerste kwartaal 30.500 woningen verkocht, oftewel een stijging van 14,7% op jaarbasis. De NVM stelde: “het is niet zo dat we de vlag uithangen, maar de gegevens zijn bemoedigend”.
De Europese detailhandelsverkopen daalden in februari met 0,6%, terwijl er op een kleinere terugval was gerekend. De Europese Centrale Bank hield, zoals verwacht, het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 1%. Ook de Bank of England handhaafde de rente onveranderd op een laag niveau van 0,5%.
De Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen namen onverwachts toe. Vorige week steeg het aantal aanvragen met 18.000, terwijl analisten vooraf gemiddeld rekening hielden met een kleine afname. De stemming op Wall Street draaide naar positief, dankzij beter dan verwachte winkelverkopen. De consument lijkt weer vertrouwen te krijgen in de economie en geeft weer geld uit.
Middels de recente opwaartse uitbraak van de AEX, heeft de stijgende trend sinds maart 2009 een impuls gekregen. Het feit dat de AEX recent een hoogterecord sinds eind 2008 heeft gevestigd, toont de kracht van de AEX-index. Een (kleine) correctie op de forse stijging vanaf het niveau rond 315 punten, past evenwel in het plaatje. De AEX mag terugvallen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar een koershiaat voor steun kan zorgen. Vervolgens zal de index de weg noordwaarts dienen te vervolgen, na een succesvolle test van de uitbraak wel te verstaan. De afgelopen weken bleven we onze koersdoelen opwaarts bijstellen. Het vorige week in het weekblad gecommuniceerde koersdoel ad 354,62 punten werd na Pasen al weer spoedig bereikt. Ons nieuwe koersdoel bedraagt 361,97 punten, al zal dit koersdoel waarschijnlijk niet zo snel worden behaald als de voorgaande ‘targets’.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX-index.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting