AEX negeert Europese schuldproblemen

De afgelopen week werden beleggers wederom opgeschrikt door Europese schuldperikelen. Desalniettemin hield de AEX zijn rug recht en ging zelfs opnieuw in de aanval op de bovenkant van het driehoekspatroon…. De afgelopen week werden beleggers wederom opgeschrikt door Europese schuldperikelen. Desalniettemin hield de AEX zijn rug recht en ging zelfs opnieuw in de aanval op de bovenkant van het driehoekspatroon. Dit driehoekspatroon, gecombineerd met de divergerende lijnen van begin 2010 tot juni, vormen een diamantpatroon. Een dergelijk patroon duidt doorgaans op een top.
Het is echter te vroeg om te spreken van een top in de AEX-index. Het proces van hogere bodems sinds eind mei is namelijk intact, waardoor de stieren het voordeel van de twijfel krijgen. Zolang de steunzones rond 310 punten respectievelijk 300 punten intact zijn, handhaven wij dan ook onze longposities.
De AEX heeft de aanval ingezet op de dalende weerstandslijn uit april. Daarboven kan de AEX rekenen op zware weerstand rond 340 punten. Sinds mei strandde de index enkele malen op dit zware weerstandsniveau. Een eventuele opwaartse uitbraak, zal derhalve niet zonder slag of stoot geschieden. Een terugval vanaf het huidige niveau mag dan ook niet worden uitgesloten. De AEX zal op zijn minst boven de stijgende steunlijn sinds eind mei moeten blijven om in de race te blijven voor een aanval op de 340-punten grens.
De AEX staat sinds primo september in de plus, wat verrassend is, daar september te boek staat als de slechtste beleggingsmaand van het jaar. In de afgelopen 23 jaar sloot de AEX september 12 maal af met een verlies. Het gemiddelde resultaat bedroeg -2,7%. Met dit gegeven in het achterhoofd, zijn wij op onze ‘qui vive’. Onze shortposities in zwak presterende aandelen bieden neerwaarts potentieel zolang de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden intact is.
Dit jaar heeft de AEX-index geen terreinwinst geboekt. De index is dan ook nog altijd op zoek naar richting. Sinds september 2009 consolideert de AEX binnen een bandbreedte tussen circa 300 en 360 punten. Het vlaklopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt daarbij op een zijwaartse markt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft een positie in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting