AEX nog steeds gevangen in consolidatiedriehoek

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX sloot vrijdag de week af met een eindspurt en sloot 2,3% hoger op 300,98 punten. Daarmee wist de index echter niet uit de consolidatiedriehoek te breken, al dreigde de AEX eerder nog aan de onderzijde uit te breken. Dankzij het herstel, wist de index een neerwaartse uitbraak te voorkomen. Desalniettemin is het gevaar nog niet geweken zolang…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX sloot vrijdag de week af met een eindspurt en sloot 2,3% hoger op 300,98 punten. Daarmee wist de index echter niet uit de consolidatiedriehoek te breken, al dreigde de AEX eerder nog aan de onderzijde uit te breken. Dankzij het herstel, wist de index een neerwaartse uitbraak te voorkomen. Desalniettemin is het gevaar nog niet geweken zolang de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar niet is doorbroken.

Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op weekbasis is het beeld er niet beter op geworden en is het proces van lagere bodems en lagere toppen sinds het voorjaar nog steeds actueel. Pas als de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is doorbroken, zal het beeld verbeteren. Zelfs in dat geval zal de lucht nog niet geklaard zijn, want de AEX zal dan ook nog de top van juli rond 347 punten moeten zien te passeren.

De RSI is geen meter opgeschoten en blijft gevangen in de bear range. De koopkrachtindicator is er (nog) niet in geslaagd om de 60%-grens te doorbreken. Een bevestiging van de bull range volgt pas bij een RSI-stand boven 70%. De RSI zal er echter eerst voor moeten zorgen om boven 40% te blijven.

Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De dalende trend sinds het voorjaar is nog steeds intact, waarbij de index richting de onderkant van de consolidatiedriehoek is afgegleden. De lows van begin november werden weliswaar doorbroken, maar de AEX slaagde erin om vervolgens weer op te veren. De downtrend vanaf de top rond 318 punten, binnen de dalende trend sinds het voorjaar, heeft desalniettemin een nieuwe impuls gekregen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De stieren hoeven echter niet de handdoek in ring te gooien, want er zou nog een hogere bodem kunnen worden gevormd boven de low van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober.

Het is desalniettemin geen goed teken dat de RSI op week- en dagbasis in een bear range gevangen zit en dat de kracht weer uit de markt loopt. Zolang de koopkrachtindicator echter boven 40% weet te blijven, is de kans op de vorming van een bull range nog altijd aanwezig. De RSI zal dan wel door de 60%-grens en het liefst door de 70%-grens moeten breken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis
Op uurbasis scheerde de RSI langs de rand van de afgrond (onder 30%). Het is bemoedigend dat de RSI (net) niet oversold werd en er is ten opzichte van de low van begin november sprake van positieve divergentie. Terwijl de RSI hogere lows noteert, vormt de AEX lagere bodems.

Het zal nog een hele uitdaging worden voor de AEX om de weg naar boven te vervolgen, want niet alleen de dalende weerstandslijn vanaf 318 punten, maar ook die sinds het voorjaar, zal moeten worden doorbroken. Ook het koershiaat onder 320 punten kan voor weerstand zorgen. Kortom, de signalen voor wat betreft de lange termijn staan nog steeds op rood en het zal op uurbasis allereerst moeten verbeteren voordat het lange termijn beeld kan verbeteren.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">  

AEX Verwachting