AEX omhoog ondanks golf slecht nieuws

De AEX herstelde woensdag sterk en sloot 1,8% hoger op een stand van 320,63 punten. Door de daling sinds vorige week vrijdag piept en kraakt de AEX. Wel zijn er enkele lichtpuntjes: het eind mei gevormde… De AEX herstelde woensdag sterk en sloot 1,8% hoger op een stand van 320,63 punten. Door de daling sinds vorige week vrijdag piept en kraakt de AEX. Wel zijn er enkele lichtpuntjes: het eind mei gevormde omkeerpatroon, zijnde een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact. Een herstel is mogelijk, zolang het koershiaat tussen 306 en 308 punten open staat. De dalende trend sinds eind april is evenwel nog steeds intact. De AEX zal in ieder geval de dalende trend sinds eind april moeten verlaten, alvorens de lucht weer opklaart. Daarbij zal de recente top rond 330 punten op zijn minst moeten worden doorbroken.
Gisteren sijpelden berichten door dat de Chinese export in mei met 50% op jaarbasis is toegenomen. Dit groeicijfer is veel beter dan verwacht. De officiële exportcijfers worden donderdag pas gepubliceerd. Grondstoffen en ‘commodity’-waarden zaten gisteren stevig in de lift. Binnen de AEX boekte staalfonds ArcelorMittal een aanzienlijke winst.
De Europese Commissie is nu ook al bezorgd over de kwaliteit van begrotingscijfers van het Oost-Europese EU-lid Bulgarije. “Het statistisch bureau Eurostat moet die snel tegen het licht houden”, aldus eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn.
De economie van Finland is in het eerste kwartaal opnieuw in een recessie beland. Het bruto binnenlands product (bbp), daalde over de eerste drie maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Op jaarbasis bedroeg de krimp 0,8%. Finland zag de vraag naar belangrijke exportproducten zoals papier en mobiele telefoons sterk afnemen.
Slecht nieuws met betrekking tot de al maandenlang onder druk staande Spaanse banken: volgens de Spaanse krant Cinco Dias worden de kleinere Spaanse banken uitgesloten van financiering via de Europese interbancaire markt. “Enkel de grote banken krijgen nog financiering, aangezien ze in het bezit zijn van onder meer Duitse staatsobligaties. Banken met enkel Spaans schuldpapier krijgen niets meer klaar”, stelde een bestuurder bij een Spaanse spaarbank. Sinds het Spaanse schuldpapier werd afgewaardeerd door Fitch, zijn de financieringsproblemen voor de Spaanse banken verergerd.
De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten stegen in april met 0,4%. De omzet van groothandelsbedrijven nam in april met 0,7% toe. De stijging van de omzet was evenwel fors lager dan in maart, toen de inkomsten met het herziene percentage van 2,6% stegen.
Ben S. Bernanke gaf een hoopvolle toespraak aan het Huis van Afgevaardigden. Het Beige Book, het maandelijkse conjunctuurrapport van de Fed meldde een bescheiden economische groei in alle regio’s in de VS. De eurozorgen werden vervolgens weer aangewakkerd na een verontrustende toespraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waarna de beurzen opnieuw omlaag doken. Merkel zei dat “de tijd is gekomen” exitstrategieën aan te pakken.
De AEX blijft, ondanks het herstel, in de gevarenzone. Sinds eind mei herstelde de AEX vanaf 301,48 punten sterk, maar de index zit desalniettemin nog steeds in een dalende trend sinds eind april. Daarbij zal de AEX de top van 13 mei rond 340 punten dienen te overschrijden. Er ligt een eerste horde rond 330 punten die overwonnen moet worden. Het is het een veeg teken dat de AEX zich nog steeds onder het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevindt.
BeursBulletin heeft vanwege de uitslaande Griekse veenbrand de afgelopen weken fraaie winsten verzilverd en het aantal posities flink gereduceerd. Bovendien hebben wij nog steeds een aantal winstgevende (long- en short)posities in portefeuille. Het eind mei gevormde ‘island reversal’-patroon is weliswaar bemoedigend, maar de markt overtuigt nog steeds niet. Marktbreed bezien, bevindt zich een groot aantal (Europese) indices rond de ‘lows’ van de afgelopen maanden. De Europese financiële waarden zien er technisch bezien slecht uit: diverse Spaanse, Franse, Belgische en Nederlandse ‘financials’ bereikten onlangs zelfs het zelfs het laagste punt van dit jaar en enkele zelfs sinds vorig jaar april. Als de financiële sector een ‘leading indicator’ is voor de rest van de aandelenmarkt, dan voorspelt dit niet veel goeds. Sinds 2007/2008 leidden de ‘financials’ de indices richting de afgrond.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting