AEX omlaag na noodplan Ierland

De AEX nam maandag, na een voortvarende opening, gas terug en eindigde 0,6% lager op 342,42 punten. Zolang de AEX boven de steunlijn van de afgelopen maanden noteert, zouden dalingen mooie instapmomenten… De AEX nam maandag, na een voortvarende opening, gas terug en eindigde 0,6% lager op 342,42 punten. Zolang de AEX boven de steunlijn van de afgelopen maanden noteert, zouden dalingen mooie instapmomenten kunnen bieden. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, een lange termijn indicator, is nog steeds stijgend. Zolang de steunzones rond 330 en 310 punten intact zijn, mogen wij een positieve visie handhaven.
Groot-Brittannië overweegt ongeveer ₤ 7 miljard (circa € 8 miljard) beschikbaar te stellen om het noodlijdende Ierland uit de crisis te helpen. Groot-Brittannië heeft weliswaar niet de euro als munteenheid, maar de regering van Cameron wil met deze lening de internationale betrokkenheid laten blijken. De Britse minister van Financiën Osborne benadrukte evenwel niet permanent te willen deelnemen aan financiële reddingsoperaties voor landen in de eurozone, oftewel is niet voornemens om ‘carte blancheÂ’ te geven aan Europa. Ierland heeft het aanvragen van hulp lang kunnen rekken, maar is uiteindelijk onder druk gezwicht en heeft zondag formeel de hulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingeschakeld.
Hoeveel Nederlands belastinggeld richting Ierland gaat, is nog onbekend. Onze Minister van Financiën noemde het optreden van de Ieren ‘doortastendÂ’. Bovendien stelde De Jager: “De noodhulp is goed voor Nederland. Een stabiele eurozone is belangrijk in verband met onze pensioenen, spaargeld en werkgelegenheid. Het hulppakket kost Nederland nu geen belastinggeld, we geven namelijk garanties voor de genoemde leningen en lenen de Ieren zelf dus niet.” De Groenen kondigden aan zich te zullen terugtrekken uit de Ierse coalitieregering zodat in januari verkiezingen worden gepland.
De rust is dus nog lang niet teruggekeerd op de financiële markten. Beleggers vrezen dat het volgende PIIGS-land binnenkort bij de EU en het IMF op de stoep staat, getuige de verder stijgende Credit Default Swaps (verzekeringen tegen faillissementen). Naar schatting bedraagt de totale risicopositie van Europese banken op Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje bijna € 2000 miljard. Hieruit moge blijken welke grote belangen er op het spel staan.
Wall Street startte de verkorte handelsweek, vanwege Thanksgiving aanstaande donderdag, in de min. Het bruto binnenlands product (bbp) van de landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economisch Samenwerking en Ontwikkeling is in het derde kwartaal gegroeid met 0,6% versus 0,9% in het tweede kwartaal. In de VS was het afgelopen kwartaal zelfs sprake van een versnelling van de economische groei naar +0,5% versus +0,4% in het voorgaande kwartaal.
Deze maand heeft de AEX tot dusver een marginale terreinwinst geboekt, ondanks de (aanhoudende) schuldproblemen binnen de Europese Unie. De AEX mag natuurlijk af en toe een stap terugdoen. Zolang de steunzones van oktober (circa 330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) intact zijn, is een positieve visie gerechtvaardigd. Diverse andere indices zijn de top van 2010 al lang gepasseerd, waarbij de Duitse DAX maandag zelfs opnieuw het recordniveau voor dit jaar aanscherpte. Indien de AEX-index in hetzelfde voetspoor als bijvoorbeeld de DAX en de Next150 treedt, zou er een eindejaarsrally kunnen plaatsvinden. Veel zal afhangen van hoe goed de AEX zich staande weet te houden, te midden van de Europese schuldenproblematiek.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting