AEX onder 200-puntengrens

De AEX-index dook vorige week verder naar beneden en sloot daarbij zelfs onder de 200-puntengrens. De Amsterdamse hoofdgraadmeter ging 0,5% lager het weekeinde in op een slotstand van 199,50 punten. Dit… De AEX-index dook vorige week verder naar beneden en sloot daarbij zelfs onder de 200-puntengrens. De Amsterdamse hoofdgraadmeter ging 0,5% lager het weekeinde in op een slotstand van 199,50 punten. Dit is een niveau dat we voor het laatst in het jaar 1995 hebben gezien. Het feit dat de index vorige week aan de onderkant van een consolidatiepatroon is gebroken, betekent derhalve een continuering van de dalende trend, waarbij niemand kan weten waar de bodem ligt. Dankzij het aanhouden van short-posities heeft BeursBulletin niet alleen de voeten droog weten te houden, maar ook nog met een groot aantal portefeuilles een winst of zelfs een nieuw record behaald.
Het Damrak werd opnieuw geteisterd door een verkoopgolf, waardoor de AEX-index onder druk bleef staan. De grootste verliezen werden opnieuw opgetekend bij de financials: Aegon en ING verloren ruim 4% vanwege toenemende nationalisatieangst. Dit is niet zo vreemd, zeker gezien de vorige week gedane uitspraken van onze minister van Financiën Bos. Bos onderzoekt de mogelijkheid om een gedwongen onteigening van aandeelhouders wettelijk mogelijk te maken, oftewel een instrument waarmee hij ieder bedrijf kan nationaliseren. Waarschijnlijk mede door dit soort vreemde hersenspinsels blijven beleggers met een boog om banken en verzekeraars heen lopen. De marktkapitalisatie van ING is nota bene verschrompeld tot een schamel € 5 miljard.
Fugro werd maar mondjesmaat beloond voor de gerapporteerde eclatante resultaten over 2008. De jaarwinst van de bodemonderzoeker steeg vorig jaar met 31% naar € 283,4 miljoen. Fugro stelde zelfs een dividenduitkering van € 1,50 per aandeel voor. Op basis van de huidige koers betekent dit een dividendrendement van circa 7,6%.
BinckBank rapporteerde vanochtend de resultaten over 2008. De nettowinst in het vierde kwartaal bedroeg € 10,3 miljoen, terwijl de omzet uitkwam op € 41,3 miljoen. Over heel 2008 kwam de nettowinst uit op € 64,1 miljoen, hetgeen 4% lager is versus de gecorrigeerde winst (door de overname van Alex) over 2007.
Beleggers zetten zich vrijdagmiddag schrap voor dramatische maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. De werkgelegenheid nam in februari met 651.000 banen af. Het banenverlies over de maanden december 2008 en januari 2009 werden ‘terloops’ negatief bijgesteld naar 681.000 respectievelijk 655.000 eenheden. Het werkeloosheidspercentage steeg vorige maand naar 8,1% van de beroepsbevolking, hetgeen het hoogste niveau van de afgelopen 25 jaar betekent.
De aanhoudend verslechterende arbeidsmarkt heeft ook grote gevolgen voor de hypotheekmarkt. In 8% van de gevallen was volgens de Amerikaanse vereniging van hypotheekbanken (MBA) sprake van een betalingsachterstand van dertig dagen of langer. Dit percentage is een record sinds de gegevens vanaf 1979 worden gepubliceerd. Sinds de inauguratie van Barrack H. Obama is de Dow Jones Index circa 20% gedaald. Een slordige $ 1600 miljard is er sinds 20 januari jongstleden aan Amerikaanse marktkapitalisatie in rook op gegaan. Hiermee kunnen we gerust spreken van een Barrack Bear Market. Sinds vandaag zijn de Amerikaanse beurzen vanwege de ingegane zomertijd 1 uur eerder open (dus vanaf half 3). In Europa gaat pas op 29 maart aanstaande de zomertijd in.
De technische staat van de AEX neemt steeds dramatischere vormen aan. Op alle termijnen bevindt de index zich in hardnekkige, dalende trends. Mocht de AEX ook nog overtuigend door de 200-puntengrens breken, dan zou de negatieve, psychologische impact daarvan groot kunnen zijn. Als de Amsterdamse hoofdgraadmeter de Amerikaanse indices volgt, ziet het er slecht uit en is het einde nog lang niet in zicht. Mede dankzij het feit dat BeursBulletin de aandelenportefeuilles tegen het neerwaartse risico heeft beschermd, hebben de portefeuilles deze daling goed kunnen pareren. De TopPortefeuille en de ProtectiePortefeuille hebben zelfs opnieuw records kunnen vestigen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting