AEX onder druk door Griekenland, Portugal, Ierland en Italië

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Het blijft rommelen in Europa: na Griekenland, Portugal en Ierland, is Italië eveneens zwaar onder vuur komen te liggen. Het lijkt erop alsof de Italianen het draaiboek van de Grieken hebben geleend. Het spelletje wel/niet aftreden werd afgelopen week door de Italianen gespeeld. De positie van de Italiaanse minister-president Berlusconi,…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Het blijft rommelen in Europa: na Griekenland, Portugal en Ierland, is Italië eveneens zwaar onder vuur komen te liggen. Het lijkt erop alsof de Italianen het draaiboek van de Grieken hebben geleend. Het spelletje wel/niet aftreden werd afgelopen week door de Italianen gespeeld. De positie van de Italiaanse minister-president Berlusconi, alias Mister Bunga Bunga, werd ook aan het wankelen gebracht.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De Italiaanse rente schoot deze week door de cruciale 7%-grens, wat de pijngrens markeert, getuige Griekenland en Ierland. De AEX wist zich niet te onttrekken aan de Europese schuldenperikelen en ketste af op de bovenkant van de consolidatiedriehoek.

De dalende trend sinds het voorjaar is daarmee nog steeds intact, waarbij de index richting de onderkant van de consolidatiedriehoek is afgegleden. De lows van begin november werden doorbroken, wat een zwak teken is. De downtrend vanaf de top rond 318 punten, binnen de dalende trend sinds het voorjaar, heeft hiermee een nieuwe impuls gekregen.

De AEX zou evenwel nog een hogere bodem kunnen vormen boven het dieptepunt van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober. Het is desalniettemin geen goed teken dat de RSI op week- en dagbasis in een bear range gevangen zit. Zolang de koopkrachtindicator echter boven 40% weet te blijven, is de kans op de vorming van een bull range aanwezig. De RSI zal dan evenwel door de 60%-grens en het liefst de 70%-grens moeten breken.

Het zal echter nog een hele uitdaging worden, want niet alleen de dalende weerstandslijn vanaf 318 punten, maar ook die sinds het voorjaar, zal moeten worden doorbroken. Ook het koershiaat onder 320 punten kan voor weerstand zorgen. Kortom, de signalen voor wat betreft de lange termijn staan nog steeds op rood.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: 18.0pt"> 

AEX Verwachting