AEX onder druk

Na de aderlating van maandag, waren beleggers aan het Damrak dinsdag nerveus. Plussen en minnen wisselden elkaar af op de koersenschermen. Het waren uiteindelijk de bears die aan het langste eind trokken:… Na de aderlating van maandag, waren beleggers aan het Damrak dinsdag nerveus. Plussen en minnen wisselden elkaar af op de koersenschermen. Het waren uiteindelijk de bears die aan het langste eind trokken: de AEX sloot op 311,13 punten, een daling van 0,5%. Vanuit technisch perspectief heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog ruimte aan de onderzijde, voordat de positieve trend sinds maart doorbroken is. De index ketste weliswaar af op de bovenzijde van het stijgende trendkanaal, maar bevindt zich nog boven de bodem die aan het begin van deze maand gevormd werd. Zolang dit niveau, rond 296 punten, niet wordt doorbroken, is er reden tot optimisme. Wordt de bodem doorbroken, dan versombert het plaatje aanzienlijk.
Het was dinsdag ‘duwen en trekken’ op Beursplein 5. Na een negatieve opening wist de AEX in de loop van de ochtend op positief terrein te komen. Klokslag 15:00 uur dook de index echter weer in de rode cijfers. Op dat moment werd bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze maand onverwacht is gedaald tot 47,7. In september kwam de Consumer Confidence Index nog uit op 53,4. Voor de huidige maand hadden analisten gerekend op een bescheiden stijging.
Een meevaller was er ook: de S&P/Case-Shiller Home-price index is gemeten van augustus 2008 tot augustus 2009, minder sterk gedaald dan verwacht. Op jaarbasis daalde de index, die de huizenprijzen in 20 Amerikaanse steden meet, 11,3%. Analisten, geraadpleegd door Bloomberg, hadden gerekend op een daling van 11,9%. Verder werd duidelijk dat de huizenprijzen in augustus voor de derde achtereenvolgende maand een stijging hebben laten zien. Woensdag zal de Amerikaanse huizenmarkt weer in de belangstelling staan: om 13:00 uur worden daar de wekelijkse hypotheekaanvragen gepubliceerd. Verder zullen verschillende bedrijven cijfers publiceren, waaronder Coca Cola.
Binnen de AEX-index kreeg ING het wederom zwaar te verduren. UBS verlaagde het koersdoel van ING van € 15 naar € 11. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de rating voor ING Verzekeringen van A naar A-. Wel werd de verwachting voor moederbedrijf ING Groep verhoogd van ‘negatief’ naar ‘stabiel’. ING maakte maandag bekend afscheid te nemen van de verzekeringsactiviteiten en verder te gaan als bank. Bovendien werd een claimemissie van circa € 7,5 miljard aangekondigd. Het aandeel ING sloot dinsdag andermaal fors lager. Opmerkelijk was dat de handel in het aandeel aan het einde van de dag werd stilgelegd. In de media werden verschillende redenen hiervoor aangedragen. Zowel “een technische storing” als “een hoge concentratie van orders” werden als excuus aangewend.
Akzo Nobel publiceerde dinsdag cijfers over het derde kwartaal. Hoewel verschillende analisten zich tevreden toonden over de stijging van de nettowinst in vorige kwartaal, ging het aandeel Akzo Nobel fors onderuit. Bestuursvoorzitter Hans Wijers merkte op, nog weinig tekenen van herstel te zien, behalve in de opkomende markten. Tijdens een conference call voegde CFO Keith Nichols daar aan toe, dat de banenreductie bij Akzo Nobel het geplande aantal van 3500 ruimschoots zal overschrijden.
In eigen land gaf Heineken vanochtend een trading update over het derde kwartaal. TomTom en ArcelorMittal rapporteerden vanochtend hun derdekwartaalcijfers.
Vanaf deze plek hebben wij al diverse malen gewezen op de correlatie tussen de AEX en de euro/dollar. Mocht de euro/dollar gaan dalen, dan zou dat negatief kunnen uitpakken voor de AEX. Handelaren draaien dan wellicht hun dollar-carry trades terug. Dit betekent dat men aandelen moet verkopen om dollarleningen af te lossen. Nouriel Roubini, de econoom die ook bekend staat als Dr. Doom, waarschuwde dinsdag eveneens voor het gevaar van dollar-carry trades. Zoals gebruikelijk schuwde Roubini grote woorden niet: “We have the mother of all carry trades. […] The risk is that we are planting the seeds of the next financial crisis.” We knopen deze waarschuwing in onze oren, maar gaan niet op de feiten vooruit lopen. Het technische beeld van de beurzen is voor ons doorslaggevend. Tot dusver is de stijgende trend, waarin de AEX zich al maanden bevindt, intact. Veel hangt af van de bodem rond 293 punten. Zolang de index zich boven dat niveau weet te handhaven, vinden wij het gerechtvaardigd om optimistisch te blijven.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in TomTom, ArcelorMittal, Akzo Nobel en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting