AEX onderuit door euro en ING

ING sleurde maandag de AEX-index naar beneden. Gisteren sloot de AEX 2,4% lager op 312,65 punten. Tien dagen geleden werd nota bene het record voor dit jaar nog aangescherpt. ING gooide middels een miljardenclaimemissie… ING sleurde maandag de AEX-index naar beneden. Gisteren sloot de AEX 2,4% lager op 312,65 punten. Tien dagen geleden werd nota bene het record voor dit jaar nog aangescherpt. ING gooide middels een miljardenclaimemissie roet in het eten. Al eerder deed het afnemende momentum onze wenkbrauwen fronsen. De AEX kroop langs de bovenzijde van het stijgende trendkanaal omhoog. Dat beleggers de markt niet vertrouwden, bleek al eerder uit de onder druk staande rente en de stijgende paniekindicator VIX. Een daling is ook niet verwonderlijk na een maandenlange stijging. De vraag is nu waar de volgende bodem wordt gevonden. Gisteren vertoonde de koersontwikkeling van de AEX-index met de euro/dollar opnieuw een duidelijke correlatie: in de middag daalde de AEX hand-in-hand met de euro/dollar. De $ 1,50 blijkt een zware weerstand en voorkwam een verdere stijging van de AEX.
Het Damrak was vooral dieprood gekleurd door de forse koersdaling van zwaargewicht ING. De kolos maakte gisteren bekend afscheid te nemen van de verzekeringsactiviteiten en verder te gaan als bank. De afsplitsing van de verzekeringsactiviteiten moet in 2013 zijn afgerond. Hommen is waarschijnlijk ooit bij Holland Casino geweest en past het principe ‘weet wanneer je moet splitsen’ toe. Onder grote druk van de Europese Commissie verkoopt ING onder meer de verzekeringsdivisie, bepaalde bankactiviteiten en het vermogensbeheer. Beleggers schrokken vooral van de forse claimemissie van circa € 7,5 miljard. Dit bedrag is enorm in vergelijking tot de beurswaarde van circa € 24 miljard (die gisteren 18% daalde). Het geld wordt aangewend voor de gedeeltelijke aflossing van de staatssteun. Deze emissie is vooral een hard gelach voor de zittende aandeelhouders.
Akzo Nobel en DSM stegen gisteren wel. Beide chemiefondsen zetten hiermee de stijgende lijn van de afgelopen maanden voort. Vorige week rapporteerde Duitse chemiereus BASF beter dan verwachte derdekwartaalcijfers. Vanochtend rapporteerde Akzo Nobel derdekwartaalcijfers.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de Nederlandse exportwaarde naar landen buiten de Europese Unie in augustus op jaarbasis 4% lager. In april bedroeg de daling nog 20% op jaarbasis. Sindsdien zijn de economieën uit sommige landen buiten de EU (vooral China) sterk gegroeid. De export naar EU-landen bevindt zich nog altijd in een behoorlijke dal. In augustus kromp de waarde van deze export met 24% op jaarbasis.
Wall Street stond gisteren andermaal onder druk, mede vanwege de sterker wordende dollar. Het vervolg op het negatieve sentiment van vorige week kwam mede door de onder druk staande bankensector.
De AEX consolideerde de afgelopen weken rond het recordniveau van dit jaar, maar het enthousiasme was ver te zoeken. De index verloor in afgelopen weken momentum. Daarnaast kregen beleggers een aantal waarschuwingssignalen van de ‘angstindicator’ VIX en de lange rente. Deze indicatoren gaven reeds aan dat de beleggers de markt niet vertrouwden. Bovendien vluchtten beleggers in edelmetalen zoals goud en zilver. De correlatie van de AEX met de euro/dollar werd gisteren opnieuw treffend geïllustreerd: aan het einde van de middag verloor de euro fors terrein en tegelijk tijdig de AEX dus ook. De $ 1,50 is een zware weerstand, waarbij vooral de Europese monetaire autoriteiten hun uiterste best doen om de euro naar beneden te halen. Wanneer hun (verbale) interventie effect sorteert en de euro structureel zou verzwakken, zou dit negatief kunnen uitpakken voor de AEX. Sinds maart ging de AEX in lijn met de euro hard omhoog. Indien de euro/dollar opnieuw de daling inzet, kan de spiraal hard de andere kant op gaan draaien. Hoewel de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog aanzienlijk kan dalen voordat de stijgende trend wordt verlaten, is de daling van gisteren van dik 2% geen sterk teken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in DSM, Akzo Nobel en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting