AEX onderuit door ‘Haagse bluf’

Voor de verandering had Wouter Bos het een keer niet op consumenten, maar vooral op beleggers gemunt: dinsdag merkte hij op dat aandeelhouders “vrijwel niets” hebben gedaan om de financiële crisis te voorkomen…. Voor de verandering had Wouter Bos het een keer niet op consumenten, maar vooral op beleggers gemunt: dinsdag merkte hij op dat aandeelhouders “vrijwel niets” hebben gedaan om de financiële crisis te voorkomen. Volgens Bos hebben beleggers bankiers opgejaagd om steeds grotere risico’s te nemen. We kunnen beter stellen dat vooral de toezichthouders hebben gefaald: zij hebben de ernstige problemen in de financiële sector al in 2002 gesignaleerd, maar grepen vreemd genoeg niet in.
Trouwe lezers weten dat wij al tijdenlang onze twijfels hebben bij de rol die politiek Den Haag heeft gespeeld in de huidige crisis. Zou er überhaupt een kredietcrisis zijn geweest als de overheid niet zoveel geld had bijgedrukt en iedereen fiscale voordelen gunde als ze maar zoveel mogelijk consumptieve en hypothecaire financieringen afsloten?
Bos onderzoekt nu de mogelijkheid om een gedwongen onteigening van aandeelhouders wettelijk mogelijk te maken, oftewel een instrument waarmee hij ieder bedrijf kan nationaliseren. Het vrijemarktprincipe wordt op deze manier effectief de nek omgedraaid. Wie durft er nog in aandelen te beleggen als Vadertje Staat de aandelen zou kunnen confisqueren?
Wij hebben het sterke vermoeden dat Bos zijn eigen straatje probeert schoon te vegen. In plaats van rust te creëren, vergrootte het vorig jaar ingestelde verbod op short selling de paniek en onzekerheid bij beleggers. En over de ongebreidelde geldcreatie, falende toezichthouders, het stimuleren van kredieten en het verkwanselen van € 300 miljard gemeenschapsgeld rept hij al helemaal niet. Mede dankzij deze Haagse bluf, noteert de AEX-index inmiddels op een nieuw dieptepunt rond 200 punten. Pas op als de AEX door de psychologische 200-puntengrens breekt, tenzij u ook nog steeds short zit!
AEX Verwachting