AEX onderuit op onheilspellende renteontwikkeling Italië

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX testte woensdag andermaal de belangrijke 295-zone. De AEX werd de voet dwars gezet door de fors stijgende rente in Italië. Eerder deze week was de index nog op weg richting de top rond 318 punten, die in oktober werd bereikt. De index daalde gisteren 3,15% richting de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar rond 256…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX testte woensdag andermaal de belangrijke 295-zone. De AEX werd de voet dwars gezet door de fors stijgende rente in Italië. Eerder deze week was de index nog op weg richting de top rond 318 punten, die in oktober werd bereikt. De index daalde gisteren 3,15% richting de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar rond 256 punten. Zolang de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar intact is, blijven wij op onze hoede. De AEX is teruggevallen tot de onderkant van de consolidatiedriehoek.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op weekbasis is het beeld negatief, daar het proces van lagere bodems en lagere toppen nog niet doorbroken is. Pas als de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is doorbroken, verbetert het beeld, maar zelfs dan is de lucht nog niet geklaard, want de AEX zal vervolgens de top van juli rond 347 punten moeten zien te passeren.

De RSI zit nog steeds stevig in de bear range en zal minimaal de 60%-grens moeten doorbreken om deze range te verlaten. Een bevestiging van de bull range volgt echter pas bij een RSI-stand boven 70%. De RSI zal er echter eerst voor moeten zorgen om boven 40% te blijven.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Dagbasis
De AEX maakte dinsdag weliswaar het (negatieve) island reversal-patroon onschadelijk, maar viel vervolgens weer terug. De dalende weerstandslijn werd niet doorbroken en het hoogtepunt van oktober rond 318 punten werd evenmin bereikt. De stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten werd door de AEX opnieuw getest.

De voorgaande weken steeg de RSI weliswaar, maar de koopkrachtindicator wist niet overbought te worden, wat een veeg teken is. Pas wanneer de RSI boven 70% noteert, wordt de bull range bevestigd. Het is wel goed nieuws als de RSI boven de ondergrens van de bull range rond 40% weet te blijven.

Uurbasis
Op uurbasis is het beeld aanzienlijk verslechterd, waarbij de koopkrachtindicator verder daalde richting de gevarenzone van 30%. Zelfs op uurbasis zijn er geen aanknopingspunten voor de stieren met betrekking tot de RSI. De AEX mag evenwel nog terugvallen om een hogere, danwel dubbele bodem te vormen ten opzichte van het dieptepunt van dit jaar.

De AEX beweegt nog steeds binnen de consolidatiedriehoek en zal hieruit moeten breken om de neutrale fase te verlaten. De koopkrachtindicator RSI noteert op dag- en weekbasis in een neutrale zone, waarbij op uurbasis een duidelijke verslechtering is opgetreden.

Het gaat erom spannen of de stijgende lijn sinds het dieptepunt wederom standhoudt. Desalniettemin is de dalende trend sinds het voorjaar nog steeds intact. De Europese schuldencrisis lijkt opnieuw een slachtoffer te hebben geëist: Italië. De rente schoot door het dak waarbij en passent de cruciale 7%-grens werd gepasseerd. Veelal betekenen rentes boven 7% groot onheil, getuige Griekenland en Ierland.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

AEX Verwachting