AEX onderuit vanwege luchtkasteel Dubai

De AEX dook gisteren behoorlijk in de min, mede vanwege het Dubai-effect. De AEX-index sloot 3,6% lager op 306,72 punten. De index heeft nog aanzienlijke dalingsruimte voordat de stijgende trend sinds… De AEX dook gisteren behoorlijk in de min, mede vanwege het Dubai-effect. De AEX-index sloot 3,6% lager op 306,72 punten. De index heeft nog aanzienlijke dalingsruimte voordat de stijgende trend sinds de bodem in maart doorbroken is. De afgelopen maanden corrigeerde de AEX weliswaar veelvuldig, maar dit bleken mooie koopmomenten. In oktober werd zelfs het jaarrecord rond 328 punten aangescherpt. Dit was tevens het laatste positieve wapenfeit, want sindsdien weet de AEX niet meer te overtuigen. De euro/dollar doorbrak eerder deze week de $ 1,50-grens, wat positief zou moeten zijn voor de AEX. Deze stijging werd echter niet opgepakt door de AEX wat een negatief signaal was. Een ander negatief teken is dat er een lagere top is ontstaan. Zolang de steungrens rond 296 punten echter intact is, blijft het beeld op zijn minst neutraal. Daaronder is het inpakken en wegwezen.
De AEX trapte gisterochtend af met forse verliezen vanwege luchtkasteel Dubai World.
Het Arabische emiraat Dubai is voornemens de terugbetaling van de schulden van het overheidsvehikel gedurende een half jaar op te schorten. De sommen -circa $ 60 miljard dollar (zo’n € 40 miljard)- die daarmee gemoeid gaan, zijn aanzienlijk. De Nederlandse Staat loopt risico, nu Dubai in financiële problemen verkeert. De Nederlandse belastingbetaler heeft honderden miljoenen euro’s aan kredietgaranties gegeven.
ING kreeg er met een verlies van ruim 7% stevig van langs. De bankverzekeraar meldde dat het via obligatieleningen een ‘verwaarloosbare blootstelling’ heeft in ‘DubaiÂ’. Een ING-woordvoerder verstrekte echter geen nadere financiële details. Er werden derhalve net zo weinig details verstrekt als over de geplande claimemissie, waarmee aandeelhouders woensdag akkoord zijn gegaan.
In Azië rommelde het donderdagochtend eveneens. Met name de beurzen in China liepen flinke klappen op, onder meer door de aanzienlijke daling van financiële waarden. Gisteren vierden de Amerikaanse beurzen Thanksgiving en vandaag hebben de Amerikanen een verkorte handelsdag. Het is bovendien ‘Black Friday’, wat een belangrijke dag is voor de retailers. Die krijgen dan een goede indicatie van wat de Kerstman zal brengen.
De AEX corrigeert momenteel binnen de stijgende trend sinds maart. Na het aanscherpen van het jaarrecord in oktober is het momentum in de index aanzienlijk teruggevallen. Vooralsnog blijkt de AEX veel moeite te hebben met de zware weerstand, die gevormd wordt door het 50% Fibonacci-niveau (rond 330-punten), gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar. De richting van de AEX zal waarschijnlijk eveneens afhangen van de koersontwikkeling van de euro/dollar. Inmiddels heeft de euro de $ 1,50-grens opnieuw gepasseerd. Als de dollar verder verzwakt en de correlatie sinds maart blijft bestaan, is de kans groot dat de AEX eveneens de weg omhoog weer gaat oppakken. Gisteren stak staatsbedrijf Dubai World daar vooralsnog een stokje voor. Ook staatsgaranties gelden tot de deur, wat opnieuw pijnlijk duidelijk is geworden. Het is dus maar de vraag of we een eindejaarsrally krijgen. Een donkere wolk is in ieder geval de lagere top sinds oktober. Bij een lagere bodem (onder 296 punten) kunnen we een eindejaarsrally wel vergeten. Als het Dubai-debacle een vervolg krijgt, zouden we weleens een donkere in plaats van een witte Kerst kunnen krijgen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting