AEX oogt lusteloos

De AEX opende dinsdag licht hoger, maar dook tijdens het eerste handelsuur in de rode cijfers. Kracht om toch weer in de plus te geraken, had de Amsterdamse hoofdgraadmeter niet: de index sloot 0,6% lager… De AEX opende dinsdag licht hoger, maar dook tijdens het eerste handelsuur in de rode cijfers. Kracht om toch weer in de plus te geraken, had de Amsterdamse hoofdgraadmeter niet: de index sloot 0,6% lager op 227,39 punten. Het technische beeld is daarmee niet wezenlijk veranderd. De positieve island reversal die onlangs gevormd werd, is nog steeds intact en biedt de AEX voor de korte termijn steun. Verder is de positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX een lichtpuntje voor bullish gestemde beleggers. We dienen echter niet te vergeten dat de AEX zich sinds oktober 2008 in een dalende trend bevindt. Vanochtend liet de index opnieuw het hoofd hangen mede vanwege slechte cijfers van Alcoa.
Aan het begin van het cijferseizoen lijken beleggers zich bezorgd af te vragen hoe goed of hoe slecht de bedrijven in de eerste drie maanden van 2009 hebben gepresteerd. Tegenvallend macronieuws en angst voor verdere ellende in de financiële sector deden het sentiment aan het Damrak dinsdag evenmin goed. De angst dat de crisis langer zal duren dan door sommigen wordt gehoopt, werd gevoed door sombere uitspraken die George Soros deed tegenover persbureau Bloomberg. Volgens de bekende investeerder is de recente opleving van de markt niet meer dan een bear market rally. Soros: “This isn’t a financial crisis like all the other financial crises that we have experienced in our lifetime.”
EuroStat liet dinsdagmorgen weten dat de economie in de eurozone in het laatste kwartaal van 2008 nog sterker is gekrompen dan eerder werd aangenomen. Uit definitieve cijfers bleek dat de economie in de eurolanden met 1,6% is gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal. Het bruto binnenlands product daalde met 1,5% op jaarbasis, wat de sterkste afname is sinds de metingen in 1995 begonnen. Het kwartaal- en het jaarcijfer kwamen lager uit dan analisten hadden verwacht.
De Britse economie is in het eerste kwartaal met 1,5% gekrompen. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde het BBP reeds met 1,6%. De werkloosheid op het Britse eiland steeg het sterkst sinds 1971.
Zwaargewicht ArcelorMittal leverde dinsdag 1,5% in. De staalgigant meldde nog eens 500 werknemers in Polen te zullen ontslaan. Eerder schrapte ArcelorMittal al 980 banen in het Oost-Europese land. Een woordvoerder van ArcelorMittal liet weten dat het bedrijf niet kan opboksen tegen de oneerlijke concurrentie vanuit Rusland, ondanks dat ArcelorMittal de vooruitzichten binnen de Poolse markt als relatief gunstig inschat.
TomTom beleefde een slechte dag en leverde 6,9% in. De producent van navigatiesystemen kreeg een adviesverlaging van UBS. De bank verlaagde het advies voor TomTom van buy naar neutral, op grond van de verwachting dat het bedrijf eind april zwakke resultaten over het eerste kwartaal zal publiceren. Wel verhoogde UBS het koersdoel van TomTom van € 4 naar € 5.
Financials Aegon en ING sloten allebei een slordige 6% lager. Dat de problemen in de financiële sector niet één-twee-drie zijn opgelost, werd dinsdag andermaal duidelijk: Royal Bank of Scotland (RBS) liet weten nog eens 9000 werknemers de laan uit te sturen. RBS, dat grotendeels in handen is van de Britse overheid, kreeg zwaar te lijden onder de kredietcrisis. De bank verslikte zich onder meer in de schuldenlast als gevolg van de overname van ABN Amro.
Traditiegetrouw trapte Alcoa als eerste het Amerikaanse cijferseizoen af. Een onverdeeld succes was dat niet, gezien het tweede achtereenvolgende kwartaalverlies. ’s Werelds grootste aluminiumproducent leed over het eerste kwartaal een nettoverlies van $ 497 miljoen versus een winst van $ 303 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder.
Vandaag zal de Mortgage Bankers’ Association, zoals gebruikelijk, om 13:00 uur bekend maken hoeveel hypotheekaanvragen er in de afgelopen week zijn gedaan in de VS. Daarnaast worden om 16:00 uur de Amerikaanse groothandelsvoorraden gepubliceerd. Tot slot staan de wekelijkse olievoorraden op het programma.
Hoewel er lichtpuntjes in de technische grafiek zijn op te merken, is de AEX nog lang niet uit de gevarenzone. De positieve island reversal zou de index voor een verdere terugval kunnen behoeden, maar veel ruimte naar beneden heeft de AEX inmiddels niet meer. Behalve de island reversal is het een gunstig teken dat er nog steeds positieve divergentie bestaat tussen koopkrachtindicator RSI en de AEX. Maar zolang de index niet weet te ontsnappen uit de dalende trend vanaf oktober 2008, dienen we ons geen illusies te maken: de weg van de minste weerstand voert nog altijd in zuidelijke richting, zoals vanmorgen weer te zien is.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk