AEX op cruciaal niveau

De Amsterdamse beurs hield zich maandag met pijn en moeite staande na de forse daling in de vorige week. De AEX-index zakte maandagmiddag weer wat weg en sloot 0,3% lager op 328,51 punten. De AEX corrigeert… De Amsterdamse beurs hield zich maandag met pijn en moeite staande na de forse daling in de vorige week. De AEX-index zakte maandagmiddag weer wat weg en sloot 0,3% lager op 328,51 punten. De AEX corrigeert binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Deze positieve trend begint haarscheurtjes te vertonen, maar de AEX heeft nog wat dalingsruimte voordat de trend negatief wordt. De AEX-index krijgt bovendien nog steun van diverse Fibonacci retracement levels. Het (eerste) 38,2%-steunniveau wordt momenteel aan een zware test onderworpen. Indien de AEX hiervan weet op te veren, zou dat evenwel een sterk teken zijn.
Philips werd gisteren door beleggers op handen gedragen dankzij eclatante vierdekwartaalcijfers. De omzet daalde weliswaar naar € 7,3 miljard, maar de nettowinst bedroeg € 260 miljoen, wat beter was dan verwacht. Met name in de opkomende markten trok de omzet aan. Philips bleef echter wel terughoudend over toekomstige omstandigheden, maar verwacht in 2010 “een stevige stap” te doen in de eerder uitgesproken doelstelling, zijnde een ebita-marge van 10%. SNS verhoogde in allerijl het advies van ’hold’ naar ’buy’. Een analist van de bank wijst vooral op de goede prestaties van het onderdeel Healthcare, dat een aangepaste marge van 20% boekte.
Boskalis heeft een fusieovereenkomst getekend met Midcap-fonds Smit Internationale, waarbij het oorspronkelijke bod van € 60 per aandeel opwaarts werd bijgesteld. Het overnamebedrag bedraagt thans € 60 per aandeel, exclusief een dividend van € 2,75. Tom Muller, analist van Theodoor Gilissen stelde: “een aantal partijen noemde eerder nog overnamebedragen van € 65 à € 66 per aandeel.” Zowel Boskalis als Smit stegen gisteren op Beursplein 5.
Wall Street kende een paar ‘onrustige handelsdagen’. Zo leek de herbenoeming van Ben S. Bernanke voor een tweede ambtstermijn in gevaar te komen. Vijftien senatoren zijn voornemens tegen de herbenoeming te stemmen. Verschillende toonaangevende senatoren voorspelden echter dat de Fed-voorzitter zal blijven. De stemming over Ben S. Bernanke vindt waarschijnlijk aan het einde van de week plaats. De huidige voorzitter van de Federal Reserve heeft, evenals diens voorganger Alan Greenspan, de geldpers in de hoogste versnelling gezet en de rente zo ver verlaagd, dat verschillende bubbels zijn ontstaan.
Wouter Bos gaat door in zijn poging de staatsuitgaven te laten ontsporen. Bij het vaststellen van het nieuwe beloningsbeleid van ABN Amro zijn de variabele beloningen weliswaar beperkt, maar de vaste beloningen zijn verdubbeld en niet meer marktconform. Dit meldde althans Pauline van der Meer Mohr, voormalig hoofd personeelszaken bij ABN Amro, maandag voor de commissie-De Wit. De hogere basissalarissen zullen een “enorme opdrijvende werking hebben” op de totale kosten van de bank vanwege de oplopende salariskosten en de daaraan gekoppelde pensioenregelingen.
In de VS daalde vorige maand het aantal verkochte bestaande woningen met ruim 16% op jaarbasis. December was wel de eerste maand sinds augustus 2007 waarin de gemiddelde prijs voor een huis omhoog ging: de mediane huizenprijs steeg met 1,5% op jaarbasis naar $ 178.300.
De AEX-index heeft de afgelopen week een sterke correctie ingezet en versnelde zelfs toen ook nog de voormalige steunzone rond 334 werd doorbroken. Het 38,2% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in oktober en november tot aan de top op 345 punten, ving de eerste klap op. Dit natuurlijke steunniveau wordt momenteel aan een test onderworpen. Rond dit niveau bevindt zich tevens het uitbraakniveau en de top van oktober 2009. Het zou van kracht getuigen indien de AEX-index de stijgende trend sinds maart weet te vervolgen. De index mag in ieder geval niet onder de steunzone rond 296 punten duiken. De huidige correctie past weliswaar binnen de sterke stijging sinds maart vorig jaar, maar een verdere daling tast het beeld ernstig aan.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Boskalis, Philips en Smit.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.