AEX op hoogste stand van afgelopen maanden

De AEX-index doet verwoede pogingen om de toppen van de afgelopen maanden te passeren. Dat dit nog niet zo eenvoudig is, blijkt uit het feit dat de 340-puntenzone al sinds mei de AEX in zijn greep houdt…. De AEX-index doet verwoede pogingen om de toppen van de afgelopen maanden te passeren. Dat dit nog niet zo eenvoudig is, blijkt uit het feit dat de 340-puntenzone al sinds mei de AEX in zijn greep houdt. De neutrale zone tussen 300 en 340 punten, waarin de index al maandenlang bivakkeert, staat onder steeds grotere druk.

Per saldo was de ontwikkeling van de AEX in de afgelopen maanden minder spannend dan het kijken naar het groeien van gras. De AEX heeft sinds de start van 2010 nog geen deuk in een pakje boter weten te slaan. Toch lijkt daar nu verandering in te komen. Sinds eind mei zit de AEX in een stijgende trend zodat de druk op de weerstand steeds verder wordt opgevoerd. Het stijgende 200 daags gemiddelde is een duidelijk bewijs dat het sentiment op de beurs stapje voor stapje beter wordt.

De 340-puntengrens lijkt echter van beton. Iedere aanval werd afgeslagen, maar de bodems werden iedere keer op een hoger niveau gevormd. Dit duidt er op dat er steeds eerder kopers in de markt kwamen, die kennelijk bang waren om de boot te missen. Nu de druk in de afgelopen maanden zo hoog is opgelopen, zou een uitbraak wel eens met veel geweld gepaard kunnen gaan.

We wijzen al enige tijd op de Duitse DAX, de Euronext 150, de Amerikaanse Nasdaq 100, de Chinese Hang Seng Index, de Indiase Nifty 50 en de Argentijnse Merval die al eerder het recordniveau van dit jaar aanscherpten. Aan dit rijtje kunnen inmiddels ook de Nasdaq, de Dow en de Dow Jones Transport index worden toegevoegd. Ondanks dat van euforie nog geen sprake is, kunnen we dus constateren dat de stijging steeds breder wordt gedragen.

Aangezien het 200 daags gemiddelde stijgt, mogen we spreken van een stijgende trend. Hierbij dienen we de blik te richten op de steunniveaus en zijn de weerstanden er om doorbroken te worden.

AEX Verwachting