AEX op laagste punt van november

De AEX struikelde dinsdag mede vanwege aanhoudende zorgen rondom Ierland en schermutselingen tussen de KoreaÂ’s. De AEX-index liet 2,2% liggen en eindigde op een stand van 334,82 punten. Ondanks dat de… De AEX struikelde dinsdag mede vanwege aanhoudende zorgen rondom Ierland en schermutselingen tussen de KoreaÂ’s. De AEX-index liet 2,2% liggen en eindigde op een stand van 334,82 punten. Ondanks dat de AEX de afgelopen handelsdagen gas terugnam, is het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds stijgend. Zolang de steunzones rond 330 en 310 punten standhouden, is de stijgende trend intact.
Onze minister van Financiën verwacht dat de financiële steun aan Ierland ons geen geld zal kosten. Jan Kees de Jager benadrukte nogmaals dat er geen geld wordt gegeven aan de Ieren, maar dat Nederland samen met andere Europese Unie-lidstaten garanties afgeeft voor leningen. De Jager erkende evenwel dat aan het geven van garanties risico’s kleven, maar daar staat een hoge premie tegenover die Ierland moet betalen. Bovendien heeft een overheid volgens hem een lange adem en bewijst de historie dat er uiteindelijk aan de verplichtingen wordt voldaan. Maar welke historie? EU-kandidaat Turkije bijvoorbeeld is er al 4 keer in geslaagd failliet te gaan in de afgelopen 150 jaar.
De maandelijkse indices van het Markit Economics wezen uit dat Europese inkoopmanagers in de industrie en de dienstensector blaken van vertrouwen. De inkoopmanagersindex (PMI) in de eurozone steeg van 53,8 in oktober naar 55,4 in november. De deelindex voor de Europese dienstensector steeg van 53,3 naar 55,2 deze maand en de index voor de industrie nam toe van 54,6 naar 55,5.
De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder werd ingeschat. Vorige maand gaf het Amerikaanse ministerie van Handel een verwachting af van 2% groei in het derde kwartaal en stelde het percentage bij naar 2,5%. De betere cijfers werden geschraagd door een hogere export, gestegen consumentenbestedingen en toename van bedrijfsinvesteringen.
De Fed heeft de verwachtingen voor de Amerikaanse economie neerwaarts bijgesteld. Uit de gisteren vrijgegeven notulen staat dat zij slechts een bescheiden groei verwachten. De werkloosheid zal volgens hen hoog blijven en de inflatie handhaaft zich op een oncomfortabel laag niveau.
De bestaande huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in oktober harder gedaald dan verwacht. Volgens de National Association of Realtors daalden de bestaande huizenverkopen op maandbasis met 2,2% tot 4,43 miljoen versus een verwachte daling van 0,7%. In september werd er nog een stijging van bestaande huizenverkopen met 10% opgetekend. Gemiddeld werd in oktober voor een bestaand huis $ 170.500 neergelegd, oftewel een daling van 0,9% op jaarbasis.
De AEX heeft de winst die in november werd opgebouwd, weer verspeeld. De (aanhoudende) schuldproblemen binnen de Europese Unie en de oorlogsdreiging tussen Noord- en Zuid-Korea deden de AEX geen goed. Zolang de steunzones van oktober (rond 330 punten) respectievelijk september (circa 310 punten) intact zijn, zouden dalingen interessante koopmomenten kunnen zijn. Het is een positief teken dat de Duitse DAX begin deze week zelfs het recordniveau voor dit jaar aanscherpte. Indien de AEX-index hetzelfde voorbeeld volgt als bijvoorbeeld de DAX en de Next150, zou de index een eindejaarsrally kunnen inzetten. De AEX zal in ieder geval opnieuw een (hogere) bodem moeten vormen om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting