AEX op sleeptouw door ArcelorMittal

Indexzwaargewicht ArcelorMittal gaf de AEX dinsdag een duw in opwaartse richting: de AEX-index sloot 0,3% hoger op 347,74 punten. Hiermee wordt de stijgende lijn van de afgelopen dagen voortgezet. Uit… Indexzwaargewicht ArcelorMittal gaf de AEX dinsdag een duw in opwaartse richting: de AEX-index sloot 0,3% hoger op 347,74 punten. Hiermee wordt de stijgende lijn van de afgelopen dagen voortgezet. Uit het oplopende 200-daagsgemiddelde blijkt dat de ondertoon positief blijft. Bovendien liggen de bodems sinds september op hogere niveaus, wat aangeeft dat kopers op een steeds hoger niveau in de markt komen. Minder gunstige signalen zijn echter de problemen bij de zuidelijke landen, zoals Portugal en Spanje. Daarnaast verkeert Ierland eveneens in zwaar weer, getuige de op een ‘all time highÂ’ noteerde Credit Default Swaps.
Ondernemers in de Nederlandse industrie behaalden in september een omzetgroei van 11% op jaarbasis versus 15% in augustus. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam de omzet bij de elektrotechnische en machine-industrie het meest toe: +20%. Ook werden in de sectoren zoals aardolie-, chemie, rubber- en kunststoffen (15%), alsmede de basismetaal- en metaalproducentenindustrie (16%) hogere omzetten geboekt.
Nederlandse particuliere beleggers hebben sinds medio vorig jaar voor € 150 miljoen in Zuid-Europese staatsobligaties en Iers staatspapier belegd. De Nederlandsche Bank stelde: “Nederlandse huishoudens hebben deze effecten hoogstwaarschijnlijk aangeschaft met het oog op toekomstige koerswinsten en vanwege het hoge rendement”.
Op de derivatenmarkt Chicago Mercantile Exchange kunnen beleggers sinds kort handelen in opties en futures met de toekomstige regenval als onderliggende waarde. Op de Chicago ‘Merc’ Exchange werden al futures (termijncontracten) verhandeld op mogelijke sneeuwval, orkanen, onweer, vorst en onverwachte temperatuursschommelingen.
Weerderivaten worden onder andere verhandeld door bedrijven die sterk afhankelijk zijn van het weer. Volgens gegevens van Weather Risk Management Association is de handel inmiddels uitgegroeid tot een markt ter waarde van circa $ 15 miljard (ruim € 10 miljard). Er kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat bij regenslag meer dan 50 millimeter het verschil aan millimeters wordt uitbetaald en vice versa. Er vindt evenwel geen fysieke levering plaats: er wordt geen regenbui geleverd.
De AEX-index zette gisteren opnieuw de aanval in op de top van dit jaar. Het 200 daags gemiddelde bevestigt het positieve sentiment. Bij een stijgende trend zijn vooral de steunniveaus van groot belang en niet zozeer de weerstanden: die zijn er om doorbroken te worden. De hardnekkige weerstand rond 340 punten is inmiddels geslecht, waardoor de weg naar boven voor de AEX-index uitgestippeld lijkt te kunnen worden. Het zal waarschijnlijk echter niet zonder horten en stoten gaan. Zolang de steunzones, die de afgelopen maanden zijn gevormd, intact zijn, is een positieve visie gerechtvaardigd.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting