AEX op weg naar 200-puntengrens

De AEX blijft zwaar onder druk staan. Het bloedbad van een dag eerder kreeg dinsdag een vervolg. De index sloot 3% lager, op 202,57 punten. Nu de AEX zowel het dieptepunt van november, als de low van 2003… De AEX blijft zwaar onder druk staan. Het bloedbad van een dag eerder kreeg dinsdag een vervolg. De index sloot 3% lager, op 202,57 punten. Nu de AEX zowel het dieptepunt van november, als de low van 2003 (217,80 punten) ruimschoots heeft gepasseerd, is de situatie aan het Damrak kritiek geworden. Wellicht dat de 200-puntengrens nog als psychologische steun kan fungeren, maar als de collega-beurzen de zuidelijke richting vervolgen, zal de AEX de dans ook niet kunnen ontspringen.
Nadat de AEX-index maandag met donderend geraas naar beneden stortte, leek de Amsterdamse hoofdgraadmeter dinsdag aanvankelijk een adempauze in te lassen. Maar niets bleek minder waar. De AEX opende weliswaar licht hoger, maar dook voor elven alweer in de rode cijfers. Recessieangst en de aanhoudende ongerustheid omtrent de financiële sector domineerden dinsdag wederom het beeld. Hoewel Wall Street ’s middags positief van start ging, was ook daar geen sprake van overtuigend optimisme. De National Association of Realtors maakte in de loop van de middag bekend dat de pending home sales in de VS in januari veel sterker zijn gedaald dan verwacht. Pending home sales zijn huizenverkopen waarvoor al wel contracten zijn getekend maar waarbij de transacties nog niet definitief zijn. De verkopen daalden met 7,7%, waar economen hadden gerekend op een afname van 3,5%.
In Amsterdam lagen de financiële waarden wederom op de pijnbank. Aegon leverde 5,6% in, terwijl ING zelfs 8,4% lager eindigde. Dit laatste is ongetwijfeld slecht nieuws voor Jan Hommen, de kersverse CEO van ING. Hommen kocht vorige week 25.000 aandelen ING tegen een prijs van € 3,85, zo meldde de AFM dinsdag. Een woordvoerder van ING liet weten dat Hommen een ‘tonnetje’ inzette om zijn vertrouwen in ING te benadrukken. Tot nu toe met weinig effect: een vlug rekensommetje leert ons dat Hommen sinds afgelopen vrijdag 20% verlies heeft geleden.
Wouter Bos had het dinsdag een keer niet op consumenten maar op aandeelhouders voorzien. De minister van Financiën zei dat aandeelhouders „vrijwel niets” hebben gedaan om de financiële crisis te voorkomen. Volgens Bos hebben beleggers juist bankiers opgejaagd om steeds grotere risico’s te nemen. Dit zijn zeer vreemde uitspraken. We kunnen beter stellen dat de toezichthouders hebben gefaald: zij hebben wel problemen gesignaleerd, maar grepen desondanks niet in. Bovendien hebben wij onze twijfels bij de rol die politiek Den Haag heeft gespeeld in de huidige krediet- en economische crisis. De financials zijn vooral hard gedaald na het instellen van het verbod op short selling. In plaats van rust te creëren, vergrootte dit verbod de paniek en onzekerheid. En was er überhaupt sprake van een kredietcrisis geweest als de overheid niet zoveel geld had bijgedrukt en iedereen fiscale voordelen gunde als ze maar zoveel mogelijk consumptieve en hypothecaire financieringen afsloten? Het Financieele Dagblad berichtte vanochtend dat Wouter Bos de mogelijkheid onderzoekt om een gedwongen onteigening van aandeelhouders wettelijk mogelijk te maken.
Het aandeel Randstad ging de laatste dagen fors onderuit na de publicatie van dramatische resultaten, maar wist zich dinsdag enigszins te herstellen. De uitzender was één van de weinige hoofdfondsen die met koerswinst kon afsluiten. Randstad steeg 2,2%, ondanks de koersdoelverlagingen die zowel KBC als Société Générale dinsdag afgaven. Deze verlagingen van het koersdoel hadden onder meer te maken met de dramatische jaarcijfers. Vanochtend maakte sectorgenoot USG People de resultaten bekend. De uitzender boekte in het vierde kwartaal een nettoverlies van € 77 miljoen, tegen een winst van € 36 miljoen een jaar eerder. Over geheel 2008 bedroeg de nettowinst € 17 miljoen versus € 140 miljoen in 2007.
Behalve diverse bedrijvencijfers zullen woensdag verschillende macrocijfers de revue passeren. Zo zal de Mortgage Bankers Association de wekelijkse hypotheekaanvragen publiceren om 13:00 uur. Verder zal salarisadministratiebureau Automatic Data Processing om 14:15 uur een rapport omtrent de Amerikaanse arbeidsmarkt wereldkundig maken. Ook de publicatie van de ISM Non-manufacturing Index (16:00 uur) kan voor beleggers interessant zijn.
De AEX-index blijft dieptepunt na dieptepunt bereiken. De 200-puntengrens is inmiddels gevaarlijk dichtbij gekomen. Hoewel we ook in een bear market rekening dienen te houden met (felle) herstelbewegingen van de markt, geven de charts, zowel op lange als op korte termijn,weinig aanleiding tot enthousiasme. De patiënt zal moeten uitzieken, en dat zou ook kunnen betekenen dat de index niveaus onder 200 punten zal opzoeken. Het blijft derhalve raadzaam om de neerwaartse risico’s te blijven afdekken met short-posities. Op die manier kan ook in een dalende markt winst worden gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de nieuwe records van de TopPortefeuille (11% winst sinds 2 januari 2008) en ProtectiePortefeuille (101% winst sinds de start op 10 juni 2008).
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting