AEX op weg naar 290-puntengrens

Maandag steeg de AEX al fors, waarna beleggers dinsdag aanvankelijk wat gas terugnamen. Een meevallende ZEW-index deed evenwel wonderen, waardoor de AEX naar een 2,1% hogere slotstand van 253,39 punten… Maandag steeg de AEX al fors, waarna beleggers dinsdag aanvankelijk wat gas terugnamen. Een meevallende ZEW-index deed evenwel wonderen, waardoor de AEX naar een 2,1% hogere slotstand van 253,39 punten spurtte. Hoewel de lange termijn trend nog steeds sterk neerwaarts is gericht, zijn de koersontwikkelingen van de deze week hoopgevend. De AEX probeert door de weerstandszone 250/255-punten te breken. Slaagt de Amsterdamse hoofdgraadmeter in deze missie, dan zou de uitbraak een rally richting 280 punten à 290 punten kunnen ontketenen. Daarbij dient wel een grote kanttekening te worden geplaatst: de AEX mag vervolgens niet (te hard) wegzakken. In dat geval zouden we te maken hebben met de zoveelste failure. Een vervolgdaling zal zich dan weer des te harder voltrekken aangezien de lange termijn trend dalend is. De maandenlange positieve divergentie tussen de AEX en de RSI staat nog steeds als een huis. Het wachten is nu op een positieve impuls die de markt weer structureel in een betere stemming kan brengen.
Duitse investeerders en institutionele beleggers hebben in december wat meer vertrouwen gekregen in de grootste economie van Europa. De ZEW-index steeg van -53,5 punten in november naar -45,2 punten in december. Volgens onderzoeksinstituut ZEW wijst de verbetering erop dat de zorgen over verslechtering van de economie halverwege 2009 beperkt zijn. Analisten verwachtten dat deze leading indicator verder zou wegzakken naar -55 punten. In oktober stond de graadmeter nog op -63 punten.
Samen met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) constateerde Bos reeds voor de zomer dat het niet goed ging met Fortis. De minister van Financiën overwoog daarom al voor de zomer om het Nederlandse deel van bankverzekeraar Fortis te kopen. Dit stelt Bos in een interview met weekblad Vrij Nederland. Bos vreesde dat er spanning zou kunnen ontstaan tussen de belangen van België, Nederland en Luxemburg en de top van het concern. Bos stelde: “ik heb vanaf het begin geen enkele terughoudendheid gevoeld om de bank op te kopen. Ik heb steeds gedacht: als het nodig is, dan doen we het gewoon.” De Nederlandse staat nam eind september een belang in Fortis Nederland, om enkele dagen later de bankverzekeraar, inclusief ABN Amro, helemaal te nationaliseren. Bovenstaande impliceert dat de Nederlandse staat al in een vroegtijdig stadium wist dat Fortis in de problemen zat, maar bleef dit ontkennen.
Binnen de AEX-index viel TomTom op met een koerswinst van 13,5%. Het navigatiebedrijf bundelt de krachten op de zakelijke markt met branchegenoot Ortec. Bovendien is de Britse telecommer Vodafone voornemens de activiteiten te versterken met de overname van het Zweedse navigatiebedrijf Wayfinder Systems. Dit nieuws zorgde voor overnamespeculatie rond TomTom. SNS Securities haastte zich om het advies van TomTom te verhogen van reduce naar buy.
De Amerikaanse beurzen kenden een moeizame opening en openden lager door de regen aan winstwaarschuwingen. De pending home sales daalden in november op maandbasis met 0,7%. Op jaarbasis betekende dit een daling van 1% terwijl er op een afname van 3,2% was gerekend. Woensdag staan de groothandelsvoorraden, de wekelijkse hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden op het programma.
Het sterke herstel dat de AEX liet zien, is hoopgevend. Wel is het belangrijk dat de index de weerstandszone boven 255 punten weet te doorkruisen. Het koersverloop van de afgelopen weken c.q. maanden liet al eerder zien dat er forse bear market rallies kunnen plaatsvinden, zonder dat de lange termijn dalende trend wordt verlaten. Op dagbasis heeft de AEX intraday de top van eind november overschreden, hetgeen een bemoedigend teken is. Indien het opwaarts momentum weer afzwakt en de index weer gaat dalen, blijft de AEX in een brede ‘neutrale’ zone binnen de lange termijn dalende trend. De markt blijft hypernerveus dus blijven we op onze hoede.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting