AEX op weg naar 329 punten

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">Griekenland domineerde niet voor de eerste keer de stemming op de aandelenmarkten. De onzekerheid over het faillissement van Griekenland, fungeerde dinsdag als een rem op de AEX. Het koersdoel blijft overigens 329 punten. Niet alleen de dalende weerstandslijn uit het jaar 2007, die over de top van 2011 loopt, zorgt voor weerstand. Ook het…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">Griekenland domineerde niet voor de eerste keer de stemming op de aandelenmarkten. De onzekerheid over het faillissement van Griekenland, fungeerde dinsdag als een rem op de AEX. Het koersdoel blijft overigens 329 punten. Niet alleen de dalende weerstandslijn uit het jaar 2007, die over de top van 2011 loopt, zorgt voor weerstand. Ook het uitbraakniveau van de zomermaanden vorig jaar kan als barrière worden gezien. Vandaag zette de AEX de aanval weer en scherpte het recordniveau voor dit jaar verder aan.

Jan Kees de Jager houdt de moed erin en stelde dat het besmettingsgevaar van een eventueel Grieks faillissement op andere landen van de eurozone in de afgelopen 18 maanden is afgenomen door de getroffen maatregelen. Desalniettemin stelde De Jager dat het Nederland geld zal kosten als Griekenland bankroet gaat.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">De minister van Financiën meent dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone geen “Armageddon” oplevert. Ooit stelde De Jager: “elke cent aan Griekenland krijgen we terug, met rente”. Wij vragen ons af of hij hier nog steeds in gelooft.

Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX houdt ondanks de spanningen rondom Griekenland goed stand en consolideert rond het recordniveau van dit jaar. De AEX vindt het uitbraakniveau van de zomermaanden op de weg, samen met de dalende weerstandslijn sinds 2007. Zolang de bodems hoger komen te liggen, kan echter worden gezocht naar instapmomenten, danwel uitbreidmogelijkheden.

De koopkrachtindicator RSI consolideert rond 60% en zal in ieder geval overbought (boven 70%) moeten worden om de bull range te bevestigen. Dit is een grens waar de RSI al meer dan een jaar niet meer boven is geweest.

Om de negatieve divergentie ongedaan te maken, zal de koopkrachtindicator een hogere top moeten vormen. De hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI geven een waarschuwingssignaal af: afnemende koopkracht. Dat betekent dat de AEX zich op glad ijs bevindt zolang de negatieve divergentie van kracht is.

Het zou fraai zijn als de AEX in staat is om de curve van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde opwaarts te laten lopen. Vooralsnog trendeert dit lange termijn gemiddelde neerwaarts.

Het is bemoedigend dat het positieve reversal-patroon (de AEX vormde hogere bodems, terwijl de RSI lagere bodems vormde) nog steeds intact is. We kunnen hierdoor een koersdoel van 329,37 punten berekenen. Zolang de bodems op een hoger niveau worden gevormd, wat nog steeds het geval is, kan de blik opwaarts worden gericht.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">In de uurgrafiek is (eveneens) negatieve divergentie opgetreden tussen de RSI en de AEX. Terwijl de AEX nieuwe hoogtepunten bereikte, maakte de RSI daarentegen lagere toppen. Het belangrijkste is echter dat de stijgende trend sinds november nog steeds intact is.

Toch is het wenselijk dat de RSI de bull range opnieuw gaat bevestigen door de 70%-grens te passeren. Zolang de koopkrachtindicator in boven 40% noteert, in combinatie met hogere bodems in de AEX, kunnen we op zoek blijven gaan naar instapmomenten.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting