AEX op weg naar 354,62 punten

De Amsterdamse beurs begon positief aan het tweede kwartaal. Daags voor Pasen steeg de AEX-index ruim 2% naar 351,44 punten. Daarmee scherpte de AEX overtuigend het hoogterecord sinds het najaar van 2008… De Amsterdamse beurs begon positief aan het tweede kwartaal. Daags voor Pasen steeg de AEX-index ruim 2% naar 351,44 punten. Daarmee scherpte de AEX overtuigend het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder aan. Ons eerder opwaarts herziene koersdoel op 348,94 punten werd donderdag met gemak behaald. De nieuwe ‘targetÂ’ op basis van het systeem van BeursBulletin, laat zich berekenen op 354,62 punten.
Grondstofgerelateerde waarden deden donderdag goede zaken op het Damrak. Rabo Securities verhoogde het koersdoel van Fugro naar € 56 en handhaafde het koopadvies. Volgens de analisten kan de bodemonderzoeker baat hebben bij nieuwe plannen van de regering-Obama voor de oliewinning voor de kust van Amerika.
Baggeraar Boskalis stond eveneens in de belangstelling. Er is meer dan 95% van de aandelen Smit Internationale aangemeld voor de overname door Boskalis. Inmiddels is er beëindiging van de beursnotering van de maritieme dienstverlener aangevraagd.
Petercam verhoogde het advies voor Vopak naar ‘kopen’. De analisten verwachten dat het tankopslag en –overslagconcern van oliën en chemicaliën de opslagcapaciteit sterker gaat uitbreiden dan tot dusverre is aangekondigd.
De inkoopmanagers van Nederlandse industriebedrijven zijn de afgelopen maand weer positiever geworden over de economie. De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) publiceerde de inkoopmanagersindex die van 55,2 in februari steeg naar 57,8 in maart. Een stand boven 50 duidt op groei van de industriële activiteit, een stand onder 50 op krimp. De index bereikte het hoogste niveau sinds juli 2007, ver voor de financiële crisis en de recessie. Op het dieptepunt van de recessie, begin vorig jaar, stond de index op 35,5.
In de eurozone steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie in maart naar 56,6 versus 54,2 in februari. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie nam in maart toe naar 60,2 van 57,2 in februari.
De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in februari voor de vierde achtereenvolgende maand gedaald: -1,3% op jaarbasis tot een bedrag van $ 846,2 miljard. De bedrijvigheid in de Amerikaanse industriële sector is in maart flink toegenomen. De zogenoemde ISM-index voor de industrie kwam vorige maand uit op 59,6 tegen 56,5 in februari. Het cijfer was een stuk beter dan verwacht: analisten verwachtten een stand van 57.
Het is bemoedigend dat de AEX alle remmen los heeft gegooid en zelfs het record sinds het najaar van 2008 verder aanscherpte. Daarmee onderneemt de AEX een serieuze poging om uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten te breken. Circa zeven maanden lang werd de AEX-index in deze ‘range’ gegijzeld. Het opwaarts herziene koersdoel van 348,94 punten voor de AEX, dat we op basis van het systeem van BeursBulletin hebben berekend, is inmiddels ruimschoots behaald. Wij kunnen een nieuw koersdoel berekenen voor de AEX van 354,62 punten. Vanwege de viering van Pasen, hield Euronext de beursdeuren vier dagen gesloten. Het is belangrijk dat de AEX de stijgende lijn weet voort te zetten zodat de uitbraak wordt bevestigd. Het zou een teken van kracht zijn indien meerdere fondsen c.q. sectoren de stijging schragen en dat daarbij de volumes toenemen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Fugro, Boskalis en Vopak.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting