AEX op weg naar 359,80 punten

De Amsterdamse beurs knalde het paasweekeinde in en zette na dit lange weekend de stijgende lijn krachtig voort. De AEX-index steeg 1,2% naar 355,61 punten. Daarmee bereikte de AEX wederom het koersdoel… De Amsterdamse beurs knalde het paasweekeinde in en zette na dit lange weekend de stijgende lijn krachtig voort. De AEX-index steeg 1,2% naar 355,61 punten. Daarmee bereikte de AEX wederom het koersdoel en een hoogterecord sinds het najaar van 2008. We blijven onze koersdoelen opwaarts bijstellen die wij op basis van het systeem van BeursBulletin kunnen berekenen. De opwaarts herziene ‘targetÂ’ van 354,62 punten werd gisteren al weer behaald. Ons nieuwe koersdoel kan worden becijferd op 359,80 punten.
ArcelorMittal heeft een licentie gekregen om ijzererts te gaan zoeken in de deelstaat Jharkhand in het noordoosten van India. De Indiase zakenkrant The Economic Times berichtte dat het Karampada-gebied naar schatting 200 miljoen ton ijzererts bevat. Â’s-Werelds grootste staalconcern kan binnen drie jaar de huidige licentie omzetten in een mijnbouwlicentie. ArcelorMittal voerde gisteren de AEX-stijging aan met een winst van 4%.
Uitzendconcern Manpower ziet de vraag naar uitzendkrachten in Nederland sneller aantrekken dan verwacht. Haiko van der Pol, commercieel directeur van het Amerikaanse uitzendconcern, stelde gisteren onder meer: “Het [herstel] is nog fragiel, maar over het algemeen zijn we positief verrast.” Volgens Van der Pol trekt de vraag naar uitzendkrachten in de industrie sneller aan dan in de dienstensector en in de administratie. Het herstel van de uitzendsector voltrekt zich in Nederland langzamer dan in landen waar de industrie een grotere rol speelt in de economie.
Randstad, het op één na grootste uitzendconcern ter wereld, meldde in de afgelopen maanden al gunstige ontwikkelingen in onder meer Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. In Nederland zag Randstad de markt in februari naar eigen zeggen stabiliseren. “Omdat het herstel van de uitzendmarkt in Nederland altijd later op gang komt, mag je verwachten dat het ook hier weer gaat aantrekken”, aldus een woordvoerder van Randstad. Ahold maakte dinsdag bekend te starten met de begin maart aangekondigde inkoop van eigen aandelen. Het betreft om een bedrag van € 500 miljoen.
Met het toegenomen vertrouwen in een economisch herstel, verschoof de aandacht van beleggers gisteren naar de notulen van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Deze werden gisteravond naar aanleiding van de Fed-vergadering van 16 maart gerapporteerd. Beleggers gingen op zoek naar zinsneden die wezen op mogelijke veranderingen in het rentebeleid. De Amerikaanse centrale bank koppelt een eventuele uitstap uit het huidige, ultralage renteniveau niet aan een vaste tijdspanne, maar aan de ontwikkeling van de economie. De Fed maakt zich namelijk zorgen over een nieuwe verzwakking van de Amerikaanse huizenmarkt en de aanhoudend hoge werkloosheid.
De Griekse rente is weer tot crisisniveau gestegen. De onrust is ontstaan door geruchten dat Athene onder het Europese akkoord uit zou willen. Het IMF zou geen rol mogen spelen in een redding omdat die te harde eisen zou stellen. De Grieken boeken massaal hun banktegoeden over naar het buitenland. In de eerste maanden is € 8 miljard veilig gesteld.
De AEX gaf op 1 april reeds een schot voor de boeg, daags voor het lange paasweekeinde door alle remmen los te gooien. Gisteren trok de AEX de stijgende lijn door en scherpte het record sinds het najaar van 2008 andermaal aan. Hiermee breekt de AEX eindelijk uit de bandbreedte tussen circa 300 en 345 punten. Circa zeven maanden zat de AEX-index gevangen in deze bandbreedte. Wij hebben vorige week diverse malen onze koersdoelen voor de AEX opwaarts herzien. Voorlopig komt er nog geen einde aan: op basis van het systeem van BeursBulletin kunnen wij een nieuw koersdoel becijferen van 359,80 punten. Het zou fraai zijn wanneer de huidige stijging door meerdere fondsen, danwel sectoren wordt gedragen. Bovendien zullen de volumes een gezonde ontwikkeling moeten bevestigen. Fugro, ArcelorMittal en Philips hebben het goede voorbeeld reeds gegeven. Welke fondsen volgen?
 
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Ahold, Fugro, ArcelorMittal, Philips en Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting