AEX op weg naar de top

De AEX-index kreeg woensdag weer wat verkoopdruk te verwerken en sloot 0,3% lager op 353,66 punten. De AEX scherpte vorige week maandag nog het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan. Na een kleine… De AEX-index kreeg woensdag weer wat verkoopdruk te verwerken en sloot 0,3% lager op 353,66 punten. De AEX scherpte vorige week maandag nog het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan. Na een kleine terugval konden beleggers dinsdag weer groene koersen zien op het scherm. Het 61,8% retracement level, gemeten vanaf de bodem van eind maart tot aan de recente top van april bood voldoende steun. We hebben eerder aangegeven dat de AEX nog terug zou mogen zakken tot het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar zich een koershiaat bevindt. Het eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten staat nog steeds op ons lijstje.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor 2010 verhoogd tot 4,2%. Het IMF waarschuwt wel voor de schuldenberg die ‘ernstige’ gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie. “Het globale herstel verliep beter dan verwacht. In veel economieën was het herstel, gezien de ernst van de recessie, gematigd” aldus het IMF.
 
Beleggers dumpen andermaal Griekse staatsobligaties. De rente klom 32 basispunten tot 8,2% voor tienjarig Griekse staatleningen. De Griekse schuldcrisis lijkt als een veenbrand over te slaan naar onder meer Portugal. De Portugese, de Griekse en de Spaanse beurs waren de grootste verliezers in de eurozone. Vandaag arriveerde een delegatie toponderhandelaars van Europa en het IMF om te onderhandelen met de Griekse regering over de activering van een steunplan ter waarde van € 45 miljard. Axel Weber, de voorzitter van de Bundesbank, verwacht dat er wellicht nog veel meer geld nodig is.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week fors gestegen. De Mortgage Bankers Association (MBA) rapporteerde een stijging van 13,6%. Het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken steeg met 10,1%. De index voor herfinancieringen nam vorige week zelfs toe met 15,8%.
De prijzen van Nederlands koopwoningen zijn in maart minder hard gedaald dan een maand eerder volgens de maandelijkse prijsindex van het CBS en het Kadaster. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) melde een daling van gemiddeld 3,5% ten opzichte van een jaar eerder. In februari bedroeg de daling nog 4,2% en de maanden daarvoor bedroeg de prijsdaling nog circa 5%. Er werden in maart ruim 11.000 woningen verkocht, 16% meer dan in maart 2009.
Innoconcepts meldde woensdag dat de Chinese partner ten prooi is gevallen aan zijn leningverstrekkers omdat Cheng Meng Plastic Production niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Innoconcepts verwacht een impairmentlast van in totaal € 33,8 miljoen. Banken en andere leningverstrekkers van Cheng Meng hebben beslag gelegd op machines van Innoconcepts. Innoconcepts stelt een onderzoek in naar de ondergang van het bedrijf, de juridische positie in China en mogelijkheden om nog iets van de verliezen terug te vorderen.

De AEX-index nam gisteren weer wat gas terug na de mooie stijging van dinsdag. De aanval op de recente top is echter nog in volle gang. Het uitbraakniveau rond 345 punten blijft op veilige afstand. De steunzone in de vorm van het koershiaat rond 345 punten, alsmede het 61,8% Fibonacci retracement level zijn van groot belang voor de stijgende trend. Het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de recente top van april wist maandag een verdere daling te voorkomen. Pas als deze steunniveaus worden doorbroken, zou dit een draai in het sentiment inluiden. Het berekende koersdoel ad 361,97 punten houden wij in het vizier.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting