AEX op weg naar koersdoel 361,97 punten

De Amsterdamse index zette zich eind vorige week opnieuw schrap voor een aanvalspoging op het recordniveau sinds eind 2008. Vrijdag spurtte de AEX-index 1,4% omhoog naar 355,89 punten. Hiermee ging de… De Amsterdamse index zette zich eind vorige week opnieuw schrap voor een aanvalspoging op het recordniveau sinds eind 2008. Vrijdag spurtte de AEX-index 1,4% omhoog naar 355,89 punten. Hiermee ging de AEX opnieuw in de aanval om het record sinds het najaar van 2008 aan te scherpen. Tijdens de stijging van de afgelopen weken, hebben wij meerdere malen onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Ons nieuwe koersdoel kunnen we nu vaststellen op 361,97 punten. Het is een teken van kracht dat de AEX richting het koershiaat rond 345 punten daalde, maar ruim daarvoor al weer opveerde. Rond 350 punten kwamen alweer kopers in de markt.
Technologiefondsen ASML en Philips, die woensdag respectievelijk volgende week maandag met de eerstekwartaalresultaten komen, deden vrijdag uitstekende zaken binnen de AEX-index. De Taiwanese chipproducent TSMC rapporteerde vorige week sterke kwartaalresultaten.
Ahold boekte vrijdag wederom koerswinst. Op 6 april jongstleden startte de Zaanse grootgrutter met het aandeleninkoopprogramma tot een bedrag van € 500 miljoen. AholdÂ’s dochter Giant Landover, een Amerikaanse keten van het supermarktconcern, voert gesprekken met branchegenoot Jessup Logistics over de verkoop van de zogeheten ‘dry grocery businessÂ’. Onder deze activiteiten vallen onder meer ontbijtgranen en pasta’s.
Het handelsoverschot van Duitsland nam in februari sterker toe dan verwacht. De Duitse export steeg met 5,1% in vergelijking met een maand eerder.
De Amerikaanse groothandelsvoorraden stegen in februari met 0,6%. Economen gingen vooraf uit van een stijging met 0,3%. De voorraadgroei is de grootste procentuele toename sinds november 2009. De groothandelsomzet steeg in februari met 0,8%. Dit was de elfde maand op rij dat de verkopen opliepen.
Fitch verlaagde de waardering van Griekenland vorige week vrijdag van BBB+ tot BBB-, mét negatieve vooruitzichten. De kredietbeoordelaar verwijst onder meer naar de onzekerheid over de financieringsstrategie van de Griekse overheid en toenemende volatiliteit op de kapitaalmarkten. Vorige week donderdag gaf Fitch al aan dat Griekenland bij het IMF en de EU moet aankloppen voor steun. Verschillende banken verwachtten evenwel dat er snel financiële hulp zou komen voor Griekenland.
Het Zwitserse UBS publiceerde een rapport waarin het meldt dat interventie “onafwendbaar” is. De Zwitserse bank verwachtte reeds een snelle reddingspoging. Dit weekend was het dan al zo ver. De eurolanden zijn bereid voor € 30 miljard bij te springen, naast naar schatting € 10 miljard die het IMF bijspringt. Griekenland kan tegen 5% rente lenen bij de eurolanden, tegen ruim 7% op de kapitaalmarkt. Nederland doneert ruim € 2 miljard aan Griekenland.
Middels de recente opwaartse uitbraak van de AEX, heeft de stijgende trend sinds maart 2009 een impuls gekregen. De AEX toont kracht door het hoogterecord sinds eind 2008 aan te scherpen. De AEX mag nog terugvallen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar een koershiaat voor steun kan zorgen. Vooralsnog herstelde de AEX zich al vanaf een niveau rond 350 punten. Zodra de index de weg noordwaarts vervolgt, kunnen we spreken van een succesvolle test van de uitbraak. De afgelopen weken stelden we herhaaldelijk onze koersdoelen opwaarts bij. Ons nieuwe koersdoel bedraagt 361,97 punten, al zal dit koersdoel misschien niet zo snel worden behaald als de voorgaande ‘targets’. De AEX heeft evenwel opnieuw een stap in de goede, voorwaartse richting gezet.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Ahold, ASML en Philips.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting