AEX op weg naar recordniveau 2009

De AEX-index startte deze week zwak, maar rechtte vervolgens opmerkelijk sterk zijn rug. Woensdag bereikte de AEX een hoogtepunt rond 312 punten, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vrijwel… De AEX-index startte deze week zwak, maar rechtte vervolgens opmerkelijk sterk zijn rug. Woensdag bereikte de AEX een hoogtepunt rond 312 punten, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vrijwel onveranderd slot op 309,21 punten. Eerder deze week werd de 300-puntengrens door de AEX andermaal getest. De stijgende trend sinds maart is nog altijd intact, indien de low van vorige week rond 296,50 punten opnieuw een hogere bodem blijkt. Uiteraard zal de AEX bovendien een nieuw hoogtepunt dienen te bereiken voor dit jaar, oftewel de top van september rond 315 punten te overschrijden. Positief is het dinsdag gevormde koershiaat rond 303 punten, wat (opnieuw) als steunzone fungeert.
ING (+0,8%) verkoopt zijn Zwitserse private banking-activiteiten voor omgerekend € 344 miljoen aan de Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer. Dat zal de Nederlandse bankverzekeraar een netto(boek)winst opleveren van circa € 150 miljoen. Bovendien meldde ING nog in gesprek te zijn over de toekomst van de private banking-activiteiten in Azië, die eveneens in de etalage staan.
ING-analist Raoul Huysmans heeft Océ onder de loep gelegd. Volgens Huysmans ligt de printerproducent op koers betreffende de kostenbesparingen en zal het bedrijf de komende kwartalen naar zijn verwachting weer winstgevend kunnen worden. Volgens de analist zal Océ zijn doelstelling van € 124 miljoen aan kostenbesparingen halen. Hoewel de vooruitzichten op de markten waar Océ actief is nog zwak blijven, is de zorg dat de bankconvenanten worden gebroken volgens de ING-analist geweken. ING verhoogde het beleggingsadvies van sell naar hold.
Op macro-economisch vlak werd gisteren bekendgemaakt dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal van 2009 zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis sterker is gekrompen dan uit een eerdere ramingen bleek. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 kromp de Europese economie 4,8% versus een eerdere raming ad -4,7%. Op kwartaalbasis daalde het bbp 0,2%.
De Duitse fabrieksorders stegen in augustus harder dan verwacht. Volgens het Duitse ministerie van economische zaken stegen de industriële orders met 1,4% ten opzichte van juli, toen er nog sprake was van een stijging van 3,1%. Analisten verwachtten een stijging in augustus van 1,1% op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de afname zelfs 20,4%.
De wekelijkse hypotheekaanvragen in Amerika over de week eindigend op 30 september stegen 16,4% op weekbasis. Vandaag staan onder meer de groothandelsvoorraden op het programma, alsmede de wekelijkse werkloosheidsuitkeringsaanvragen. Alcoa maakte gisteravond als eerste Dow-fonds de derdekwartaalcijfers bekend. ’s Werelds grootste aluminiumproducent rapporteerde in het derde kwartaal onverwacht een winst van $ 77 miljoen, na drie opeenvolgende kwartalen met verlies te zijn gesloten. Alcoa behaalde over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 8 dollarcent per aandeel, terwijl analisten op een verlies van $ 0,09 hadden gerekend.
De AEX herstelde zich gedurende deze week opmerkelijk sterk. Eerder deze week testte de AEX de 300-puntengrens andermaal. De index vormde daarbij een bodem op 296,50 punten. Voor een bevestiging zal de AEX wel een hogere top moeten vormen. De stijgende trend sinds maart nog altijd intact, zelfs als de index terugvalt tot 286 punten, zijnde de bodem gevormd begin september. Uiteraard zal de AEX wel een nieuw hoogtepunt dienen te bereiken voor dit jaar. Daarbij zal de top van september rond 315 punten moeten worden overschreden. Het is positief dat eerder deze week op dinsdag een opwaarts koershiaat rond 303 punten werd gevormd. Dit zou als steunzone kunnen fungeren. Het is de vraag of de AEX in staat is om het jaarrecord opnieuw aan te scherpen. Vanochtend ging de AEX opnieuw in de aanval op het record van 2009.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX, Océ en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
AEX Verwachting