AEX opent de aanval op de top

De AEX-index doorbrak eind maart de dalende weerstandslijn die sinds de top in februari de koersen onder druk zette. De AEX zette vervolgens direct koers richting het meerjarig recordniveau rond 374 punten, dat in februari werd bereikt, maar vond de weerstandszone rond 370 punten op zijn pad.

Het zou de AEX sieren, als spoedig korte metten wordt… De AEX-index doorbrak eind maart de dalende weerstandslijn die sinds de top in februari de koersen onder druk zette. De AEX zette vervolgens direct koers richting het meerjarig recordniveau rond 374 punten, dat in februari werd bereikt, maar vond de weerstandszone rond 370 punten op zijn pad.

Het zou de AEX sieren, als spoedig korte metten wordt gemaakt met de 370 punten- en vervolgens de 374-puntenbarrière. Zolang de AEX onder de top van februari noteert, is er namelijk nog altijd een kansje op een lagere top.

Bij een krachtige doorbraak van deze weerstandsgrens zou de AEX de top van dit jaar kunnen verschalken. Gezien de toestand in de wereld, zoals aanhoudende turbulentie in Libië, de kernramp in Japan en de landencrisis in Europa, houdt de AEX zich opvallend goed staande.

De aankondiging van Portugal om uiteindelijk wel een beroep te zullen doen op het noodpakket van de Europese Unie en het IMF, werd vrij laconiek door de aandelenmarkten onthaald. Onlangs verkondigden Portugese politici nog ten stelligste dat het rondgaan met de pet absoluut niet aan de orde was.

Naar verluidt, zullen de Portugezen een greep doen van een slordige euro; 75 miljard uit het EFSF. Dit Europese steunfonds is vorig jaar door de EU en het IMF in het leven geroepen. Griekenland (circa euro; 110 miljard) en Ierland (circa euro; 67,5 miljard) hebben zich reeds gelaafd aan deze ruif van momenteel euro; 750 miljard.

Zolang de AEX de stijgende lijn, die sinds de zomermaanden van 2010 is ingezet handhaaft, is er evenwel geen reden om negatief te worden ten aanzien van de aandelenmarkt. Vooralsnog zijn de steunzone rond 340 punten, alsmede de krachtige island reversal intact, waardoor BeursBulletin de positieve visie handhaaft.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.