AEX opent met een opwaarts koershiaat

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX opende maandag met een opwaarts koershiaat en sloot 1,7% hoger op 281,26 punten. Desondanks blijft de AEX gevangen in het consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al drie weken lang beweegt de AEX in een bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten en de index wordt steeds meer in de…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX opende maandag met een opwaarts koershiaat en sloot 1,7% hoger op 281,26 punten. Desondanks blijft de AEX gevangen in het consolidatiepatroon binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. Al drie weken lang beweegt de AEX in een bandbreedte van 30 punten tussen circa 265 punten en 295 punten en de index wordt steeds meer in de hoek gedreven.

EFG Eurobank en Alpha Bank, de nummer twee en drie van Griekenland kondigden aan om te fuseren om zo het omvallen te voorkomen. De bankaandelen in Athene stegen op dit nieuws circa 30%. De Athens Stock Exchange General Index steeg hierdoor 14% tot boven 1000 punten. Er is echter nog ruim 400% stijging nodig om op het niveau van 2007 te komen.

Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX wist de afgelopen weken geen richting te kiezen en bewoog tussen de high en de low van de voorgaande weken. Vorige week werd andermaal een inside bar gevormd. Deze consolidatie vindt plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Weliswaar leefde de AEX af en toe wat op, maar de stijgingen bleven beperkt.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Voordat de zon weer doorbreekt, zal de index op zijn minst de weerstandsgrens rond 296 punten moeten doorbreken. Een doorbraak van het laagste punt (rond 265 punten) zou daarentegen een impuls geven aan deze dalende trend. De high van vorige week ligt op 284,59 punten, terwijl de low 269,86 punten bedraagt.

Zodra de index evenwel deze grenzen passeert, zou dit een signaal kunnen zijn welk pad de AEX het liefst gaat vervolgen. De RSI herstelde weliswaar enigszins, maar bivakkeert nog steeds onder de 30%-grens en dat geeft dan ook weinig reden tot optimisme.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX geeft op dagbasis evenmin redenen tot optimisme zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde een neerwaartse curve vertoont. De koopkrachtindicator RSI noteert dankzij het herstel opnieuw boven de 30%-grens.

Al enige tijd is positieve divergentie zichtbaar tussen de AEX en de RSI. De lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, zijn evenwel geen garantie voor stijgende koersen. De AEX staat voor de uitdaging om boven 265 punten te blijven, wat het meerjarig dieptepunt markeert.

De AEX zou nog tot ver boven 300 punten kunnen stijgen, voordat de index uit de downtrend van de afgelopen maanden breekt. De langere time frames geven nog weinig reden tot optimisme. Een doorbraak van het dieptepunt op 265,85 punten zou een impuls geven aan deze dalende trend.

Uurbasis
Op uurbasis worstelt de RSI opnieuw met de 60%-grens, wat de bovenkant van de bear market range aanduidt. Zolang deze bear range intact is, blijft de weg van de minste weerstand vooralsnog neerwaarts. Het opwaartse koershiaat is echter een lichtpuntje in de duisternis.

Bij een verdere daling kan de ProtectiePortefeuille profiteren en het record verder aanscherpen. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar inmiddels op een winst van 77,5%, terwijl de AEX 21,9% verloor. Mocht de AEX de stijgende lijn opnieuw weten in te zetten, dan zouden de aandelen onder meer van de succesvolle RatioPortefeuille daarvan kunnen profiteren.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

AEX Verwachting