AEX opnieuw in de aanval op 361,97 punten

De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter sprong gisteren omhoog en sloot 0,63% hoger op 356,67 punten. De laatste dagen deed de AEX-index het wat rustiger aan. De AEX is keurig vanaf de zone rond 354 punten… De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter sprong gisteren omhoog en sloot 0,63% hoger op 356,67 punten. De laatste dagen deed de AEX-index het wat rustiger aan. De AEX is keurig vanaf de zone rond 354 punten opgeveerd. Zolang de AEX boven het koershiaat rond 345 punten weet te blijven, ligt een voortzetting van de ‘uptrendÂ’ sinds maart 2009 in lijn der verwachtingen. De afgelopen weken hebben wij diverse keren onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Het berekende koersdoel van 361,97 punten staat nog altijd als een huis.
ASML ligt op schema om in 2010 een recordomzet te halen van meer dan € 3,8 miljard. De chipmachinefabrikant zag de nettowinst in het eerste kwartaal ruimschoots verdubbelen ten opzichte van het voorgaande kwartaal van € 50 tot € 107 miljoen. De omzet nam in deze periode toe tot € 742 miljoen, ver boven de eigen verwachting van € 700 miljoen.
SNS Reaal verwacht het eerste kwartaal van dit jaar af te sluiten met winst. De bankverzekeraar rapporteerde gisteren voorlopige cijfers. Hierbij is rekening gehouden met de reservering van € 25 miljoen ter compensatie van consumenten die slachtoffer zijn geworden van de woekerpensioenpraktijken. Volgens SNS Reaal bleven de solvabiliteitsratio’s in het eerste kwartaal “onverminderd sterk”. Daarnaast werd naar eigen zeggen “goede voortgang” geboekt met kostenreductie- en integratieprogramma’s. Het betreft de integratie van de Nederlandse activiteiten van AXA en Swiss Life die eind 2007, begin 2008 werden overgenomen. Voorts ligt SNS Reaal op schema met de afbouw van de internationale leningenportefeuille van vastgoedfinancier SNS Property Finance.
Joachim Starbatty is voornemens bij het Duitse federale hooggerechtshof een klacht in te dienen tegen de steun van de eurolanden aan Griekenland. De professor aan de universiteit van Tübingen meent dat de steun een vorm van subsidie is, omdat de rente lager ligt dan het markttarief voor Griekse staatsleningen. Volgens Starbatty zou het beter zijn als Griekenland vrijwillig uit de eurozone stapt en de schuldeisers deels afzien van hun claims.
Het Europese Stabiliteitspact, waarin de regels voor de leden van de eurozone zijn vastgelegd, stelt dat de eurolanden elkaar niet collectief te hulp mogen schieten. Hoofdeconoom Thomas Meyer van Deutsche Bank stelde zelfs dat met de hulp voor Griekenland het Europese Stabiliteitspact de facto “dood” is verklaard, omdat de eurolanden de afspraken over staatsschulden kunnen omzeilen. Hij pleitte er daarom voor dat eurolanden failliet kunnen gaan en onder curatele worden geplaatst van een soort toezichthouder om dat staatsbankroet af te handelen.
 
De industriële productie in de zestien landen van de eurozone steeg in februari volgens het Europees statistisch bureau Eurostat. Een productiedaling van consumentengoederen en energie werd ruimschoots gecompenseerd door een 1,5% hogere productie van halffabricaten en een herstel van kapitaalgoederen. De totale productie nam in februari op jaarbasis met 4,1% toe, wat de sterkste toename sinds april 2008 betekende.
De index voor het aantal hypotheekaanvragen, daalde in de week eindigend op 9 april met 9,6% tot 486,6. Volgens de Mortgage Bankers Association nam de index voor herfinancieringen vorige week af met 9%, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 10,5% daalde. De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in maart sterker dan verwacht gestegen: op maandbasis namen de verkopen met 1,6% versus een verwachte stijging van 1,3%. De maandelijkse detailhandelsverkopen worden nauwlettend gevolgd door beleggers, daar deze een indicator zijn voor de consumentenuitgaven.
Nadat de AEX-index eerder deze week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aanscherpte, deed de index een paar passen terug. De AEX houdt de ‘schade’ vooralsnog beperkt. De index veerde vroegtijdig op vanaf het niveau rond 354 punten. De AEX-index mag zelfs nog dalen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar het koershiaat steun zou kunnen bieden. Vooralsnog kunnen we spreken van een succesvolle test van de recente uitbraak boven de top van januari. De afgelopen weken stelden we de koersdoelen voor de AEX opwaarts bij. Het huidige koersdoel ad 361,97 punten staat in het vizier.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ASML en SNS Reaal.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting