AEX opnieuw op jaarrecord

Nadat de AEX maandag een nieuw jaarrecord bereikte, hadden beleggers dinsdag moeite met het bepalen van de richting. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot, na een dag vol swings, 0,4% lager, op 319,53 punten…. Nadat de AEX maandag een nieuw jaarrecord bereikte, hadden beleggers dinsdag moeite met het bepalen van de richting. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot, na een dag vol swings, 0,4% lager, op 319,53 punten. Hoewel lang niet alle beursindices zich op of rond het jaarrecord bevinden, blijft ‘omhoog’ vooralsnog de weg van de minste weerstand. De stijgende trend van de AEX en vele collega-graadmeters is namelijk nog altijd intact.
De AEX opende dinsdag fractioneel hoger, maar dook al snel in de rode cijfers. Gedurende de handelssessie bewoog de index lange tijd rond de 320-puntengrens, waarbij plussen en minnen elkaar afwisselden. In afwachting van de kwartaalcijfers, die Intel dinsdagavond bekendmaakte, opende Wall Street ’s middags zwak, hetgeen de bulls in Amsterdam de das omdeed. Intel overtrof de verwachtingen in derde kwartaal.
Daarbij hielp het niet dat de ZEW-index, graadmeter van de verwachtingen van analisten en institutionele beleggers ten aanzien van de Duitse economie, deze maand gedaald is. Het indexcijfer kwam in oktober uit op 56. Vorige maand bereikte de index een niveau van 57,7. In de markt werd erop gerekend dat het indexcijfer deze maand ongewijzigd zou zijn.
Financiële waarden aan het Damrak leverden dinsdag terrein in. In New York liet analiste Meredith Whitney zich negatief uit over de financials en verlaagde haar advies voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs van buy naar neutral. Volgens Whitney biedt de recente opmars van het aandeel Goldman Sachs een goede gelegenheid om winst te nemen. In Amsterdam sloot ING 1,5% lager. Aegon eindigde eveneens in mineur: -1%. In een persbericht meldde de verzekeraar voor $ 650 miljoen extra kapitaal te hebben vrijgemaakt via een herverzekeringstransactie met JP Morgan. De Amerikaanse bank neemt het beheer en de risico’s van een aantal levensverzekeringen over van Aegon. Analisten van SNS Securities lieten zich positief uit over het feit dat Aegon in staat is gebleken een herverzekering te realiseren.
Randstad sloot dinsdag 2,4% lager. Analist Marc Van ‘t Sant (Nomura Equity Research) kondigde aan Randstad te gaan volgen met een reduce advies. Daarbij gaf Van ’t Sant Randstad een koersdoel mee van € 25, wat enkele euro’s lager is dan de huidige koers. USG People was een vergelijkbaar lot beschoren en kreeg van Van ’t Sant een koersdoel van € 11. Het aandeel sloot licht lager: -1,2%.
Woensdag worden in de VS om 13:00 uur de wekelijkse hypotheekaanvragen gepubliceerd. Ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen (14:30 uur) staan op het programma. Daarnaast kijken beleggers reikhalzend uit naar de publicatie van derdekwartaalcijfers door verschillende ondernemingen. In eigen land zal ASML cijfers bekend maken; in de VS is onder andere JP Morgan aan de beurt om de boeken te openen.  
Technisch bezien, staat de AEX er nog altijd goed voor. De index bevindt zich rond het hoogste punt van 2009 en weet zich sinds maart te handhaven binnen een stijgende trend. Collega-indices bevestigen dit positieve plaatje deels: de uptrends zijn bij veel toonaangevende beursgraadmeters intact, maar we zien lang niet overal jaarrecords op het koersenscherm staan. Om een paar indices eruit te lichten: de DAX, de Dow Jones en de Euronext150 wisten zeer recent nieuwe jaarrecords neerzetten, terwijl de Nasdaq en de S&P500 in dat opzicht achterblijven. We zouden graag zien dat deze ‘zwakkere broeders’ het positieve beeld eveneens bevestigen en zich bij de stierenkudde aansluiten.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX, Randstad, Aegon, Intel en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
AEX Verwachting