AEX opnieuw opgeschrikt door PIIGS

Vrijdag stond de AEX direct al bij opening onder druk vanwege aanhoudende zorgen omtrent de zogenoemde PIIGS-landen. De AEX slaagde erin om het verlies te beperken en ging 0,7% lager het weekeinde in op… Vrijdag stond de AEX direct al bij opening onder druk vanwege aanhoudende zorgen omtrent de zogenoemde PIIGS-landen. De AEX slaagde erin om het verlies te beperken en ging 0,7% lager het weekeinde in op een stand van 336,26 punten. Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgend is, is een positieve visie gerechtvaardigd. Wel is het belangrijk dat de AEX boven de steunzones rond 330 respectievelijk 310 punten weet te blijven.
Beleggers vluchtten vrijdag uit obligaties van noodlijdende Europese perifere landen. De rente van bijvoorbeeld Portugese en Spaanse staatsobligaties steeg aanzienlijk. Het effectieve rendement op Spaanse tienjarige leningen bedroeg vrijdag ruim 5% wat het hoogste niveau in acht jaar tijd betekende. De ‘spread’ tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties is inmiddels gestegen tot 260 basispunten versus 1,7%-punt een aantal maanden geleden. De rente voor Portugese staatsleningen kwam vorige week zelfs uit boven 7%.
 
Uiteraard ontkenden vele Europese politici keihard dat Portugal aangemoedigd zou zijn om steun aan te vragen, zoals de voorgangers Ierland en Griekenland hebben gedaan. Volgens de Duitse versie van Financial Times zou een steunaanvraag van Portugal vooral gunstig zijn voor Spanje, daar het een berg Portugese staatsobligaties in portefeuille heeft. De Spaanse premier Zapatero voegde zich eveneens bij het rijtje ‘ontkennenden’ dat zijn land bij het noodfonds aan gaat kloppen. Spanje heeft het derde grootste begrotingstekort in Europa. Het Portugese parlement boog zich vrijdag over een pakket bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen van 7,3% dit jaar tot 4,6% in 2011. De Europese begrotingsregels, zijnde een maximaal tekort van 3% van het bbp, worden al jaren door vele Europese lidstaten ernstig overtreden.
Vrijdag stonden er geen Amerikaanse macrocijfers op de agenda. Wall Street werd geconfronteerd met de Europese schuldenproblematiek en oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Amerikanen hadden evenwel wat beters te doen op ‘Black FridayÂ’, refererend aan de dag na Thanksgiving. Op deze ‘zwarte vrijdag’ wordt de aftrap gegeven voor het kerstverkoopseizoen, dat naar verluidt het beste zou worden in drie jaar tijd.
De AEX-index moest vorige week diep door het stof en daalde af richting de steunzone rond 330 punten. Het eerste Fibonacci correctieniveau van de stijging van 308 punten naar 349 punten, werd daarbij getest. Zolang de AEX boven de steunzones van oktober (rond 330 punten) respectievelijk de steungrens rond 310 punten weet te blijven, is een positieve visie gerechtvaardigd. Tussen deze linies zouden diverse Fibonacci correctieniveaus nog als steunzones kunnen fungeren. De vraag is of de AEX in staat is om de Europese schuldenproblematiek goed te doorstaan. Met horten en stoten heeft de AEX sinds eind mei de weg omhoog gevonden, binnen de neutrale bandbreedte van de afgelopen 14 maanden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting