AEX opnieuw richting 300-puntengrens

Beleggers kozen woensdag opnieuw de nooduitgang waardoor de AEX verder weggleed richting de 300-puntengrens. Gisteren sloot de AEX-index 2,5% lager op 303,29 punten. We gaven al eerder aan dat de stijging… Beleggers kozen woensdag opnieuw de nooduitgang waardoor de AEX verder weggleed richting de 300-puntengrens. Gisteren sloot de AEX-index 2,5% lager op 303,29 punten. We gaven al eerder aan dat de stijging van de AEX aan kracht verloor. Weliswaar heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog ruimte aan de onderzijde, voordat de positieve trend sinds maart doorbroken is, maar fraai zijn de forse dalingen van de afgelopen dagen allerminst. De index ketste af op de bovenzijde van het stijgende trendkanaal en daalde verder met donderend geraas. Cruciaal is de bodem die aan het begin van deze maand gevormd werd. Zolang dit niveau, rond 296 punten, niet wordt doorbroken, is een continuering van de stijgende trend waarschijnlijk. Wordt deze bodem daarentegen doorbroken, dan drijven er zeer donkere wolken boven het Damrak.
Binnen de AEX was TomTom de gebeten hond met een verlies van circa 20%. De producent van navigatieapparatuur zag de nettowinst in het derde kwartaal bijna halveren tot € 31 miljoen euro. De winstval kwam voor een belangrijk deel door een verdere daling van de gemiddelde verkoopprijs van navigatiesystemen. Deze bedroeg in het derde kwartaal € 99 vergeleken met € 136 een jaar eerder. De omzet nam het afgelopen kwartaal af met 15% vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar. Google begint aan de stoelpoten van TomTom en branchegenoot Garmin te zagen door in gespecialiseerde navigatiesoftware te stappen.
ArcelorMittal behaalde na drie verliesgevende kwartalen een nettowinst van $ 903 miljoen. Analisten hadden een verlies van $ 14 miljoen verwacht. De winst was echter bijna geheel te danken aan een belastingbate van $ 899 miljoen. De verwachting van de staalgigant dat het boekjaar waarschijnlijk met verlies wordt afgesloten, viel niet in goede aarde bij beleggers. Wel zei topman Mittal tekenen van herstel te zien.
Heineken verhoogde de winstverwachting voor dit jaar, dankzij kostenbesparingen en hogere prijzen. Heineken rekent voor heel 2009 op een autonome groei van de nettowinst (beia) met een ‘laag tweecijferig’ percentage tegen een eerder verwachte winstgroei met een ‘hoog single digit’ percentage. Samen met KPN en Ahold wist ‘s werelds derde grootste bierbrouwer gisteren een koerswinst te behalen. Royal Dutch Shell rapporteerde vanochtend de derdekwartaalcijfers. Shell verwacht circa 5000 medewerkers te ontslaan in de door topman Peter Voser aangekondigde reorganisatie. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand. In het derde kwartaal kampte Shell met “zwakke economische omstandigheden”. Vooral de flink gedaalde olieprijs en een lagere productie deden de winst 73% dalen tot $ 3 miljard.
Volgens het Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben in de eerste acht maanden van dit jaar 85.000 werknemers ontslag gekregen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het door het UWV afgegeven ontslagvergunningen is in de eerste vier maanden 74% gestegen en tot en met augustus was het aantal al verdubbeld.
De vraag naar Amerikaanse duurzame goederen steeg in september minder hard dan verwacht: +1,0% versus een verwachte +1,5%. In augustus werd nog een daling van 2,6% opgetekend. Exclusief militair materieel en vliegtuigen, stegen de durable goods met 2%. De index voor het aantal hypotheekaanvragen daalde in de week eindigend op 21 oktober met 12,3%.
De correlatie tussen de AEX en de euro/dollar is sinds maart opvallend groot, want beide stegen dit jaar fors. Mocht de euro/dollar opnieuw verzwakken, dan zou dat verkoopdruk kunnen veroorzaken op de AEX. Handelaren draaien hun dollar-carry trades terug, terwijl aandelen worden verkocht. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, daar er een valutakoersrisico ontstaat: een duurder wordende dollar, betekent automatisch een duurder wordende (dollar)lening. We hebben een dergelijke carry trade eerder gezien met de Japanse yen. Toen de yen in 2008 aanzienlijk begon te stijgen, had dat tevens een negatieve invloed op de aandelenmarkten. Naast de dollar-carry trade speelt bovendien het sentiment een grote rol op de beurs. Als het vertrouwen verder afneemt, zet dit de beurzen verder onder druk. Voor de AEX is de stijgende trend waarin de AEX zich al maanden bevindt, van groot belang. Veel hangt bovendien af van de bodem rond 296 punten. Zolang de index zich boven het bodemniveau van begin oktober weet te handhaven, is er echter weinig aan de hand.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in TomTom, ArcelorMittal, Royal Dutch Shell, Ahold en KPN.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting