AEX opnieuw schuldenbergafwaarts

De AEX vervolgde dinsdag de dalende lijn van de voorgaande week en sloot 3,5% lager op een stand van 319,03 punten. Hierdoor heeft de AEX de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van mei op 301,48 punten… De AEX vervolgde dinsdag de dalende lijn van de voorgaande week en sloot 3,5% lager op een stand van 319,03 punten. Hierdoor heeft de AEX de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van mei op 301,48 punten en de bodem rond 312 punten doorbroken. De vraag is of de AEX in staat is toch nog een hogere bodem te vormen. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, alsmede de hogere bodem rond 312 punten vormen positieve aanknopingspunten. De kans is daarentegen toegenomen dat de dalende trend sinds eind april wordt vervolgd, met een lagere top rond 343 punten.
Volgens de commissie-Scheltema is De Nederlandsche Bank (DNB) “ernstig tekort geschoten als toezichthouder bij DSB”. De woekerbank van Dirk Scheringa ging in november 2009 failliet. Volgens de commissie heeft DNB in 2005 te gemakkelijk een bankvergunning afgegeven aan DSB. Wellink keek slechts toe. DNB gaf als reactie “geen direct oordeel over het rapport te hebben”, maar meldde slechts dat zij zich kan vinden in wat de minister van Financiën, De Jager, erover te zeggen heeft. Minister Jan Kees de Jager, onderschrijft de conclusies van het onderzoek en “eist een cultuurverandering bij de toezichthouder”.
Beursplein 5 was gisteren opnieuw dieprood gekleurd vanwege toenemende zorgen omtrent de Europese financiële sector. Europese banken en verzekeraars moeten donderdag in totaal circa € 442 miljard aan leningen van de ECB aflossen. Het was gisteren nog onduidelijk hoeveel geld Trichet cum suis in de volgende financieringsronde beschikbaar stelt. Onlangs heeft de ECB de nucleaire optie gekozen door de praktijken van de Fed te kopiëren. De geldpers draait dus op volle toeren en alles wat niemand meer wil hebben, wordt gekocht. Beleggers lijken weinig fiducie te hebben in een goede afloop van Spaanse banken: de Spaanse IBEX35-index daalde 5,5%. Ook de neerwaarts bijgestelde leading indicators voor China deden het sentiment geen goed. Het tegenvallend Amerikaans consumentenvertrouwen maakte het feest compleet.
Het vervoer in de luchtvaart is volgens de internationale brancheorganisatie IATA in de maand mei weer boven de niveaus van vóór de economische crisis uitgekomen. Het passagiersvervoer nam in mei toe met 11,7% op jaarbasis. Het vrachtvervoer steeg zelfs met 34% op jaarbasis. Air-France-KLM dook gisteren desalniettemin naar beneden. TomTom was eveneens de weg kwijt en navigeerde verder bergafwaarts.
De huizenprijzen in de twintig grootste steden in de Verenigde Staten zijn in april gestegen. Volgens onderzoeksinstituut Case-Shiller stegen de huizenprijzen met 0,8% versus een verwachte +0,2%. Volgens diverse analisten is er echter nog geen sprake van een structurele verbetering op de Amerikaanse huizenmarkt. De prijsstijging van april lijkt slechts het gevolg te zijn van de belastingvoordelen voor huizenkopers. Huizenkopers zouden nog voor het verstrijken van de termijn van diverse ‘tax incentives’ willen profiteren.
Gisteren zette de AEX-index opnieuw de dalende lijn in, na het doorbreken van de stijgende steunlijn. Daarbij ging de AEX op zoek naar de volgende bodem. Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd, is nog intact en de AEX heeft rond 312 punten een hogere bodem geplaatst. Het is voor de AEX zaak om het proces van hogere bodems en dito toppen sinds eind mei vast te houden, wil de index nog een aanval doen op de top van dit jaar. Daarbij zal de AEX echter eerst de recente top van juni rond 343 punten dienen te passeren. Het gevaar is dan ook nog niet geweken, want de correctie sinds de top in april is nog steeds niet afgerond. De doorbraak van de steunlijn sinds mei is dan ook een veeg teken.
De AEX bevindt zich in een consolidatiefase, waaruit de index dient te breken. Zodra de AEX-trein opnieuw gaat rijden, dient u evenwel in de (juiste) wagon plaats te hebben genomen. BeursBulletin handhaaft niet voor niets een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen èn lucratieve shortposities in zwak presterende aandelen zoals diverse ‘financials’ en bouwvallige bouwfondsen. Wij willen de kans natuurlijk niet missen om in deze interessante markt geld te verdienen. Hoe eerder u posities heeft ingenomen, hoe langer u van de rit kunt profiteren. Indien u vroegtijdig uitstapt, loopt u echter het risico om de trein te missen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX en shortposities in TomTom en de IBEX35-index.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting