AEX passeert Fibonacci

Nadat de AEX vorige week overtuigend de voorgaande top rond 330 punten passeerde, nam de index wat gas terug. De AEX werd tijdens de jacht op de top van mei gestuit door het 61,8% Fibonacci weerstandsniveau,… Nadat de AEX vorige week overtuigend de voorgaande top rond 330 punten passeerde, nam de index wat gas terug. De AEX werd tijdens de jacht op de top van mei gestuit door het 61,8% Fibonacci weerstandsniveau, dat wordt berekend vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei. Vrijdag ging de Amsterdamse hoofdgraadmeter licht hoger het weekeinde in op 336,06 punten. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is een positief teken. Daarnaast staat de hogere bodem rond 312 punten nog steeds als een huis, waarbij de ‘uptrendÂ’ sinds het dieptepunt van mei nog steeds intact is. De stieren hebben inmiddels gescoord door de top rond 340 punten, alsmede het 61,8% Fibonacci retracement level, te passeren.
Unit4 haalde een grote opdracht binnen van het Australische ministerie van Onderwijs, waarmee een bedrag van omgerekend circa € 5,2 miljoen euro is gemoeid. Unit4 gaat software leveren, waarvan meer dan 1250 scholen gebruik gaan maken. De applicatie ‘Agresso Business World’ van het softwarebedrijf wordt onderdeel van het Australische OneSchool-programma van het ministerie.
Philips kreeg een koopadvies van Bank of America/Merrill Lynch, terwijl bovendien het koersdoel werd verhoogd van € 27 naar € 32. Het analistenteam is onder meer te spreken over de hoge marges die Philips in opkomende markten weet te realiseren. Daarnaast wezen de analisten op de voortgaande kostenbesparingen, hogere marges bij Philips Healthcare, herstel in de lichtdivisie door het succes van de LED-verlichting en de annonce van nieuwe financiële doelen in september. De schattingen voor omzet en winst voor dit jaar tot en met 2012 werden dan ook verhoogd.
Volgens analisten van UBS, profiteert Heineken van de zwakkere euro. De Zwitserse bank gaf nog een rondje en verhoogde het koersdoel van de Nederlandse bierbrouwer met € 2 naar € 39.
 
De Duitse producentenprijzen zijn in mei op maandbasis met 0,3% gestegen. In de voorgaande maand stegen de prijzen voor het eerst sinds ruim een jaar. Op jaarbasis gingen de producentenprijzen in mei met 0,9% omhoog versus een verwachte toename van 0,7%.
Rusland toont opnieuw zijn spierballen en dreigt de gaslevering aan Wit-Rusland met 85% te reduceren als dat land zijn rekening niet betaalt. Volgens president Medvedev heeft de regering in Minsk nog een schuld van $ 192 miljoen aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens ‘Moskou’ betaalt de voormalige USSR-republiek slechts $ 150 per duizend kubieke meter gas, terwijl dat contractueel ruim $ 169 moet zijn. Wit-Rusland betaalt het laagste tarief van alle Gazprom-klanten. Ter illustratie: Oekraïne, een andere voormalige Sovjet-staat, moet zelfs $ 234 lappen per duizend kubieke meter gas.
Het herstel van de AEX vanaf het dieptepunt op 301,48 punten werd gedwarsboomd door het 61,8% Fibonacci retracement level. Deze weerstand wordt berekend vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei. Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd, staat nog steeds als een huis, wat eveneens een positief teken is.
Sinds het begin van dit jaar boekt de AEX per saldo echter nog nauwelijks terreinwinst. De hogere toppen in combinatie met de lagere bodems sinds januari duiden op onzekerheid. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is vlak gaan lopen wat eveneens aangeeft dat beleggers op zoek zijn naar richting. BeursBulletin handhaaft nog steeds een aantal winstgevende longposities in sterk fondsen en profijtelijke shortposities in zwak presterende aandelen. Wordt de barrière rond 340-punten definitief doorbroken, dan klaart de lucht verder op en mogen we een verdere rit omhoog verwachten. De top rond 340 punten alsmede het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ zijn derhalve cruciale niveaus. Indien de AEX op slotstand met deze weerstanden weet af te rekenen, getuigt dit van kracht. Wij zitten dan ook op het puntje van onze stoel om deze posities uit te breiden en nieuwe posities in te nemen want deze markt biedt mooie kansen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX en Philips.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting