AEX profiteert van geen stresstest

De AEX-index ging maandag opnieuw in de aanval en sloot 0,2% hoger op een stand van 337,82 punten. Hiermee bereikte de AEX de bovenkant op van de consolidatiedriehoek, die de afgelopen maanden is gevormd…. De AEX-index ging maandag opnieuw in de aanval en sloot 0,2% hoger op een stand van 337,82 punten. Hiermee bereikte de AEX de bovenkant op van de consolidatiedriehoek, die de afgelopen maanden is gevormd. De index heeft succesvol de dalende weerstandslijn, die eind april is ingezet, doorbroken. De blik is nu gericht op de top van juni. De recente bodem rond 317 punten is daarbij een belangrijk ijkpunt. Zolang deze bodem intact is, is een verder herstel mogelijk. De AEX is uit het gevormde diamantpatroon gebroken. De AEX-index zal nu met overtuiging de uitbraak dienen te bevestigen.
ING behoorde tot de sterkste stijgers binnen de AEX-index. Vrijdag werd bekend dat de bankverzekeraar “met vlag en wimpel” was geslaagd voor de (geen) stresstest. Vele noodlijdende Spaanse banken slaagden eveneens voor de test, zij het middels slimme trucjes. Zo beschouwden de Spaanse ‘banksters’ steungelden uit het Spaanse steunfonds FROB als ‘eigen kapitaal’. De Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria werd in juni 2009 opgericht, waarna regionale spaarbanken meer dan € 10 miljard binnen harkten.
BinckBank rapporteerde over het tweede kwartaal een winststijging van 43% op jaarbasis naar € 13,1 miljoen. De omzet steeg naar € 49,3 miljoen versus € 41,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
De olieramp in de Mexicaanse golf heeft BP in het tweede kwartaal opgezadeld met het  grootste verlies dat een Brits bedrijf ooit in één kwartaal heeft geleden. British Petroleum reserveerde een slordige $ 20 miljard. De schade van het lek drukt het bedrijf diep in de rode cijfers. Wie geen schade opliep, is Tony Hayword die de ‘eerÂ’ aan zichzelf heeft gehouden. Daarbij krijgt de BP-topman voor de bewezen diensten een (ontslag)vergoeding mee van in totaal circa € 14 miljoen. De ‘arme manÂ’ stelde dat hij ‘dag en nachtÂ’ bezig was met de olieramp.
In de VS werden op jaarbasis 330.000 nieuwe huizen verkocht, wat bijna 25% meer is ten opzichte van mei. Ten opzichte van een jaar eerder lag het aantal huizenverkopen echter fors lager: in juni 2009 werden nog 396.000 nieuwe huizen weggezet.
De AEX-index zette vorige week een krachtig herstel in en passeerde daarbij zelfs de top van juli. De dalende weerstandslijn sinds eind april werd bovendien doorbroken. De index zat al maanden gevangen in de hardnekkige consolidatiedriehoek, waarbij een uitbraak steeds waarschijnlijker werd. De vraag is of de AEX de stijgende lijn weet voort te zetten. De volgende uitdaging ligt rond 343 punten, zijnde de top van juni. Het vlak lopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde illustreert de neutrale trend van de AEX sinds september vorig jaar.
De AEX-index lijkt voor de geen stresstest geslaagd door uit te breken. Wellicht wordt nu eindelijk de maandenlange consolidatiefase verlaten. Sterk presterende aandelen maken nog steeds prominent deel uit van onze evenwichtige portefeuille. Daarnaast is reeds vroegtijdig winstgevende shortposities in diverse zwakke fondsen ingenomen. Een uitbraak uit het diamantpatroon is doorgaans behoorlijk krachtig, waardoor ons geduld kan worden beloond. Een punt van zorg is echter dat de kleinere fondsen de weg omhoog niet weten te vinden. De laatste weken laten juist deze fondsen het behoorlijk afweten, wat erop duidt dat beleggers nog niet ‘en masse’ de beursvloer betreden. We wachten tot we meer bevestiging krijgen alvorens de posities verder uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de AEX en BinckBank.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting