AEX profiteert van sterke Amerikaanse industrie

Woensdag had de AEX-index de wind stevig in de zeilen en eindigde 2,9% hoger op een stand van 325,52 punten. Deze week veerde de AEX op vanaf de stijgende steunlijn uit eind mei. Desondanks blijft de index Woensdag had de AEX-index de wind stevig in de zeilen en eindigde 2,9% hoger op een stand van 325,52 punten. Deze week veerde de AEX op vanaf de stijgende steunlijn uit eind mei. Desondanks blijft de index gevangen in de maandenlange consolidatiezone tussen 300 punten en 340 punten. Vorige week tikte de AEX bijna de dieptepunten van dit jaar aan. Net boven de belangrijke 300-puntengrens, die al bijna een jaar wordt getest, veerde de index weer op. Zolang de AEX boven deze belangrijke steungrens weet te blijven, kan de blik omhoog worden gericht. De stijging is weliswaar een stap in de goede richting, maar er wacht nog wel een weerstand in de vorm van een ‘ijzeren balk’ aan de bovenkant rond 340 punten.
Volgens Wereldhandelsorganisatie WTO is de waarde van de wereldhandel in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart toegenomen op jaarbasis. De export vanuit Azië steeg met 37%, waarbij China en Japan de kar trokken met stijgingspercentages van meer dan 40%. De Chinese import nam met 44% toe en de Japanse invoer steeg met 35%. De Verenigde Staten voerden op jaarbasis 25% meer in en exporteerden 32% meer dan een jaar eerder. De export van de Europese Unie naar de rest van de wereld steeg volgens WTO met 17% en voerde tegelijkertijd 21% meer in.
Volgens salarisverwerker ADP groeide het aantal banen in de Amerikaanse private sector met 10.000, terwijl er op een toename van 19.000 was gerekend. En passent werd het cijfer over juli neerwaarts bijgesteld. Het banenrapport van ADP is een indicatie van wat we komende vrijdag kunnen verwachten als de Amerikaanse regering de officiële arbeidscijfers publiceert.
De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie steeg in augustus naar een stand van 56,3 versus 55,5 in juli. Het is de dertiende maand op rij dat de Amerikaanse industrie een groei vertoont. Een cijfer boven 50 wijst op een toenemende economische activiteit. Beleggers reageerden zeer positief op deze beter dan verwachte groei voor de Amerikaanse industrie.
De Amsterdamse hoofdgraadmeter herstelde gisteren sterk door op te veren vanaf de steunlijn sinds eind mei. Daaronder bevindt zich de belangrijke steunzone rond 300 punten die nog steeds stand houdt. Zolang de AEX boven deze steungrens weet te blijven, biedt dit perspectief voor longposities.
Vanaf een piek rond 360 punten gleed de AEX in rap tempo bergafwaarts. De AEX-index herstelt derhalve binnen de correctieve beweging die sinds eind april plaatsvindt. De index heeft een stap in de goede richting gezet, maar zal boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde moeten blijven. Bovendien zal de AEX nog de horde rond 340 punten moeten nemen. Zodra de index een duidelijke richting heeft gekozen, door uit de neutrale bandbreedte tussen 300 punten en 340 punten te ontsnappen, kunnen wij de posities verder uitbreiden. We houden beide grenzen dan ook scherp in de gaten.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting