AEX recht opnieuw zijn rug

De AEX leek gisteren de slag met de toppen van februari en mei te verliezen. Maandag kreeg de index al een eerste dreun en dinsdag zette de Amsterdamse hoofdgraadmeter na opening de neergaande lijn direct… De AEX leek gisteren de slag met de toppen van februari en mei te verliezen. Maandag kreeg de index al een eerste dreun en dinsdag zette de Amsterdamse hoofdgraadmeter na opening de neergaande lijn direct in. De AEX rechtte vervolgens zijn rug en sloot uiteindelijk hoger: +1,1% op 263,43 punten. Het proces van hogere bodems en dito toppen begint echter wel wat haarscheurtjes te vertonen. Een doorbraak van het dieptepunt van mei rond het 250-puntenniveau zal het licht opnieuw op rood doen springen. Wanneer de AEX daarentegen de toppen van februari en mei weet te doorbreken, verbetert het beeld. Met hangen en wurgen houdt de index stand, ondanks de lange termijn dalende trend. Deze blijft evenwel intact en is niet zomaar omgebogen.
Noord-Korea liet gisteren evenals maandag van zich horen middels rakettesten. Andermaal vuurden de Noord-Koreanen twee korteafstandsraketten vanaf hun oostkust af. Noord-Korea zit daarmee stevig in de stoel aan de onderhandelingstafel.
De AEX-index werd aanvankelijk door zwaargewicht ArcelorMittal naar beneden gedrukt, maar het aandeel maakte uiteindelijk een aanzienlijke upswing naar een 1,2% hogere slotstand. ‘s Werelds grootste staalconcern heeft twee euro-obligaties geplaatst met een totale waarde van € 2,5 miljard.
De nieuwe industriële orders in de eurozone daalden in maart met 0,8% ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis kelderden de orders met 26,9%. Analisten hadden echter ingezet op een nog grotere daling van 30,1%. De Duitse economie kromp in het eerste kwartaal met 3,8% ten opzichte van het laatste kwartaal in 2004. Vanochtend worden de Duitse consumentenprijzen gepubliceerd.
Wall Street knalde gisteren na een lang weekend vanwege Memorial Day omhoog. De dramatische S&P/Case-Shiller Home Price Index had slechts kortstondig een negatieve impact. De huizenprijzen daalden volgens deze graadmeter in het eerste kwartaal met 19,1% op jaarbasis. Dit betreft de sterkste daling in 21 jaar. Beleggers klampten zich vast aan het sterk gestegen Amerikaanse consumentenvertrouwen. In mei steeg het vertrouwen tot het hoogste niveau sinds september 2008. De index kwam uit op een stand van 54,9 versus een herziene stand van 40,8 in april. Vandaag staan onder meer de bestaande huizenverkopen alsmede de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden op het programma.
De negatieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX gaf onlangs enige waarschuwingssignalen af. De AEX nam de laatste dagen weliswaar wat gas terug, maar weet toch goed stand te houden. Door de stijging sinds begin maart worden, binnen de dalende trend vanaf 2007, de lange termijn indicatoren geneutraliseerd. Een doorbraak van de high rond 267 punten is echter een voorwaarde voor de AEX om opnieuw een serieuze aanval te kunnen doen op de top van januari. De AEX zal zich in ieder geval moeten handhaven boven de 250-puntengrens. Onder dit niveau bevindt zich een tweetal gaps die begin mei rond 240 punten werd gevormd. Een belangrijk cluster van bodems ligt vervolgens rond 230 punten. Het is oppassen geblazen wanneer de stijgende steunlijn sinds maart wordt doorbroken. Het is de vraag welk niveau eerder sneuvelt: de recente top of de recente bodem. Gezien diverse negatieve signalen houden wij rekening met een doorbraak van de recente bodem, al stellen we vast dat de correcties nog steeds keurig door de stijgende steunlijn worden gepareerd.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting