AEX rekent af met Griekenland en Ierland

De aandelenkoersen stonden eerder deze week onder druk nadat de paniek rondom landen zoals Griekenland en Ierland opnieuw toesloeg. De AEX-index daalde deze week naar een dieptepunt van 338,59 punten…. De aandelenkoersen stonden eerder deze week onder druk nadat de paniek rondom landen zoals Griekenland en Ierland opnieuw toesloeg. De AEX-index daalde deze week naar een dieptepunt van 338,59 punten. Daarmee werd de 340-puntengrens opnieuw aan een stevige test onderworpen.
De AEX veerde vervolgens weer op en zette daarbij opnieuw de aanval in op de top van dit jaar. Het is noodzakelijk dat de AEX-index afrekent met de ‘high’ van november rond 349 punten. Het is bemoedigend dat het 200 daags gemiddelde stijgende is, wat de positieve ondertoon op de Amsterdamse beurs illustreert. De stijgende trend van de afgelopen maanden is nog steeds intact aangezien de bodems nog steeds op een hoger niveau worden gevormd.
Zolang de steunzones van oktober (330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) intact zijn, is een positieve visie gerechtvaardigd. Dalingen kunnen dan ook worden aangegrepen om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden, oftewel ‘buy the dip’.
BeursBulletin heeft van de recente daling geprofiteerd door een aantal winstgevende posities verder uit te breiden. Ondanks dat de AEX de afgelopen week per saldo geen terreinwinst boekte, kon bijvoorbeeld de SuperMomentumPortefeuille opnieuw de winst verder uitbouwen en zelfs het record verder aanscherpen.
We hebben op deze plaats veelvuldig aangegeven dat de index af en toe een stap terug mag doen, zolang de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden maar intact blijft. Het is een bemoedigend signaal dat een groot aantal andere indices de top van 2010 reeds is gepasseerd. De AEX is echter nog steeds bezig om de top van dit jaar te bereiken. De komende maanden houden de beren een winterslaap. Dit zou een mooi moment zijn om de aanval in te zetten.
Het is een teken van kracht dat diverse AEX-fondsen sterk zijn opgeveerd. Zo stoomt olietanker Royal Dutch Shell steeds verder door. De AEX-zwaargewicht geeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter het goede voorbeeld door de toppen van 2009 en 2010 te passeren. Aan de collegaÂ’s DSM en Fugro zal het ook niet liggen. Het wachten is nu op het peloton.

Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting