AEX richting 300-puntengrens

De AEX scherpte vorige week nog het recordniveau van dit jaar aan, middels een top op 328,51 punten. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau bleek echter te zwaar en de AEX vertrok in hoog tempo richting de… De AEX scherpte vorige week nog het recordniveau van dit jaar aan, middels een top op 328,51 punten. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau bleek echter te zwaar en de AEX vertrok in hoog tempo richting de 300-puntengrens. In één week tijd werden de moeizaam opgebouwde winsten van de afgelopen weken vrijwel geheel weggevaagd.
Gedurende de stijging van de afgelopen maanden, refereerden wij veelvuldig aan een aantal beren op de weg. Vanaf 2007 bevinden we ons in een dalende trend. Het momentum en de breedte van de stijging nam af, terwijl de paniekindicator VIX op een relatief hoog niveau bleef bewegen. Beleggers vluchtten in safe havens zoals edelmetalen goud en zilver en in obligaties, getuige de onder druk staande lange rente.
Wij wezen er tevens op dat de waarderingen op de beurs hoog waren. De koers/winstverhouding van de S&P500 liep onlangs op tot 137, waardoor de (Amerikaanse) beurs verre van goedkoop genoemd kon worden. Sinds maart steeg de AEX vrijwel ‘1 op 1’ met de euro/dollar, die onlangs de $ 1,50-(pijn)grens bereikte. Deze week daalde de euro/dollar opnieuw fors en sleurde zo de AEX-index mee naar beneden.
De recente daling zou echter opnieuw een mooi instapmoment kunnen zijn. De AEX hervatte de afgelopen maanden na een (forse) daling, telkens weer de stijgende trend. De lange termijn indicatoren staan nog op ‘kopen’, zoals de Coppock-indicator die aangeeft dat de rouwperiode op de beurs voorbij is. Bovendien voltooide de AEX eerder dit jaar de omgekeerde hoofd-schouderformatie, wat een zeer betrouwbaar bodempatroon is.
Voor het positieve beeld is de eerstvolgende bodem rond 296 punten cruciaal. Zolang deze steunzone stand houdt, ligt een verdere stijging in de lijn der verwachtingen. Een doorbraak van deze steungrens zal echter het sein op rood zetten.
AEX Verwachting