AEX richting 361,97 punten

Vrijdag ging de AEX-index hoger het weekeinde in, ondanks de Griekse tragedie. De index sloot 0,6% hoger op een stand van 353,38 punten. De AEX wist na de voortvarende start begin april vooralsnog geen… Vrijdag ging de AEX-index hoger het weekeinde in, ondanks de Griekse tragedie. De index sloot 0,6% hoger op een stand van 353,38 punten. De AEX wist na de voortvarende start begin april vooralsnog geen overtuigende terreinwinst te boeken. Toch is het positief dat het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder werd aangescherpt. We hebben diverse malen aangegeven dat de AEX nog terug zou mogen zakken tot het uitbraakniveau rond 345 punten. Rond dat niveau zou het koershiaat voor steun kunnen zorgen. De AEX deed het de afgelopen weken even wat rustiger aan. Desalniettemin staat het recent opwaarts bijgestelde koersdoel van 361,97 punten nog steeds scherp in het vizier.
AkzoNobel was vrijdag de overtuigende winnaar. Het chemieconcern kreeg de handen van beleggers op elkaar voor de eclatante eerstekwartaalcijfers. Het verf- en chemieconcern behaalde over de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van circa € 81 miljoen, terwijl in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies in de boeken stond. CEO Hans Wijers liet zich voorzichtig optimistisch uit over de resultaten voor de rest van het jaar. SNS Securities verhoogde in reactie daarop het advies van ‘houden’ naar ‘kopen’. Bovendien werd het koersdoel opwaarts bijgesteld van € 46 naar €55.
Het Duitse ondernemersvertrouwen in de economie bereikte in april de hoogste stand sinds mei 2008. De zogenoemde Ifo-vertrouwensindex steeg in april naar 101,6 punten versus 98,2 punten in maart. Deze index wordt elke maand opgesteld op basis van gegevens van zevenduizend bedrijven.
Griekenland heeft de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag gevraagd om het financiële noodhulppakket te activeren. De eurolanden gaven een aantal weken geleden aan bereid te zijn om de geldbuidel aan te reiken. ‘Europa’ gaat de noodlijdende Grieken te hulp schieten met € 30 miljard. Het IMF gooit nog eens € 15 miljard in de strijd. Een delegatie van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF onderhandelden vrijdag met de Griekse regering over de voorwaarden voor de reddingsoperatie, maar een akkoord over miljardenleningen bleef uit.
De orderontvangst voor duurzame goederen in de VS is in maart gedaald met 1,3%. Vooral een stevige val in bestellingen van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart was hieraan debet. Exclusief de orders voor transportgoederen liet het ordercijfer juist een stijging zien met 2,8%. De verkoop van nieuwe woningen steeg in maart op maandbasis met 27%, wat de sterkste verkooptoename sinds april 1963 betekende. De mediane verkoopprijs van een nieuwe woning bedroeg vorige maand $ 214.000, wat een stijging van 4,3% op jaarbasis betekent. De (tijdelijke) stijging werd voornamelijk veroorzaakt door het aflopen van de belastingvoordelen voor nieuwe huizenkopers op 30 april.
De AEX-index had vorige week wat last van Griekse-perikelen. Desalniettemin hield de AEX-index goed stand en wist op veilige afstand te blijven van het uitbraakniveau rond 345 punten. De steunzone in de vorm van het koershiaat rond 345 punten, alsmede het 61,8% Fibonacci retracement level zijn van essentieel belang voor de stijgende trend. Vorige week maandag wist het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de recente top van april een verdere daling van de AEX te voorkomen. BeursBulletin ziet nog geen aanleiding om ons recent opwaarts bijgestelde koersdoel van 361,97 punten aan te passen. Zolang bovengenoemde steunniveaus intact blijven, ligt een nieuwe aanval op de top van dit jaar in lijn der verwachtingen. Iedere terugval zou zelfs interessante mogelijkheden kunnen bieden om nieuwe posities in te nemen of bestaande posities verder uit te breiden. Zwak presterende fondsen worden daarentegen verkocht of hierin worden door ons zelfs ‘baisseposities’ ingenomen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in AkzoNobel.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting