AEX richting dieptepunt van 2010

De AEX liet na een positieve dinsdag gisteren weer de moed zakken en sloot 2,9% lager op 321,45 punten. De recente aanval op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente… De AEX liet na een positieve dinsdag gisteren weer de moed zakken en sloot 2,9% lager op 321,45 punten. De recente aanval op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem, werd vorige week afgeslagen. De AEX wist deze weerstandszone rond 340 punten niet te passeren waarna het 200-daags voortschrijdende gemiddelde opnieuw werd opgezicht. Dit lange termijn voortschrijdende gemiddelde wist opnieuw de AEX voor een verdere daling te behoeden. Een doorbraak hiervan, opent het luik inmiddels richting het dieptepunt van 2010.
Air France-KLM publiceerde dinsdag nabeurs de resultaten. Analisten hadden vooraf een nettoverlies van € 1,2 miljard becijferd. Het afgelopen boekjaar is er echter één om snel te vergeten. De omzet daalde met 15% tot € 21 miljard. Het nettoverlies kwam uit op € 1,6 miljard, bijna een verdubbeling ten opzichte van het verlies een jaar eerder en zelfs een record voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij sinds de fusie in 2004. In het verlies is nog niet de kostenpost meegerekend die de wolk vulkaanas uit IJsland veroorzaakte.
Onverwacht stelde BaFin dinsdagavond per direct een verbod in op speculatieve transacties in Europese staatsleningen en in aandelen van tien grote Duitse financiële instellingen. Bovendien zijn ongedekte (short)transacties in kredietderivaten op staatsleningen voorlopig niet toegestaan. De Duitse toezichthouder meldde tot deze drastische maatregelen te zijn overgegaan vanwege de “buitengewone volatiliteit in staatsobligaties en het oplopen van de risico-opslagen op kredietderivaten met staatspapier als onderliggende waarde”.
Angela Merkels uitlatingen dat de euro “in gevaar” is, kwam het sentiment op de valutamarkten en de (Europese) effectenbeurzen ook niet ten goede. In de Bondsdag uitte de Duitse bondskanselier haar zorgen over de stabiliteit van de euro. De euro daalde in reactie op de maatregelen van de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) en de uitlatingen van Merkel zelfs tot onder $ 1,22, het laagste niveau in vier jaar.
De consumentenprijzen in Amerika daalden in april met 0,1% op maandbasis. Het betreft de eerste daling van de consumentenprijzen in een jaar tijd. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in april evenwel met 2,2%.
Het sterke herstel vanaf het dieptepunt rond 308 punten vorige week naar circa 340 punten, werd de afgelopen dagen voor circa 60% gecorrigeerd, wat een zwak teken is. Het 61,8% Fibonacci retracement level mag niet doorbroken worden, daar anders een verdere daling richting het dieptepunt van mei waarschijnlijk wordt. Ook het 200-daags voortschrijdende gemiddelde kan als steun dienen. Het is een negatief teken dat de AEX is afgeketst op het 61,8% Fibonacci retracement level (rond 340 punten), gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. Een verdere verslechtering van het sentiment kan het 200-daags voortschrijdende gemiddelde negatief doen buigen. Bovendien komt de stijgende trend sinds maart vorig jaar steeds meer in gevaar. De hogere toppen, alsmede de lagere bodems sinds het begin van dit jaar geven de toenemende onzekerheid onder beleggers weer. Deze per saldo zijwaartse, doch volatiele markt biedt echter mooie beleggingskansen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft (short)positie in de Air France-KLM en in de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting