AEX richting dieptepunt van juni

De AEX-index hield het woensdag andermaal niet droog en eindigde ditmaal 0,7% lager op een stand van 316,81 punten. Hiermee is de AEX verder gedaald richting het dieptepunt van juni rond 312 punten. Zolang… De AEX-index hield het woensdag andermaal niet droog en eindigde ditmaal 0,7% lager op een stand van 316,81 punten. Hiermee is de AEX verder gedaald richting het dieptepunt van juni rond 312 punten. Zolang de AEX in staat is om boven dit niveau te blijven, kunnen we spreken van hogere bodems sinds eind mei. Daarnaast biedt het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, perspectief voor de stieren. Het beeld van de afgelopen week is evenwel minder fraai geworden, met een steeds verder toenemende kans dat de dalende lijn sinds eind april wordt vervolgd.
Wellink geeft na de schandalen bij effectenlease, beleggingshypotheken, ABN Amro, Fortis, Icesave, DSB, et cetera et cetera eindelijk toe dat er ‘wat’ fout ging: “Het had ‘iets’ meer en ‘iets’ beter gekund. Voor dat deel wil ik ‘best’ namens onze organisatie onze verontschuldigingen aanbieden.”
Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan zou Royal Dutch Shell geïnteresseerd zijn om branchegenoot British Petroleum (BP) over te nemen. De koers van het Britse olieconcern is de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald vanwege de olieramp in de Golf van Mexico.
De Europese Centrale Bank (ECB) stelde dat Europese banken minder kapitaal hebben gevraagd dan verwacht. In totaal ging er voor circa € 131,9 miljard aan driemaandsleningen door het ECB-loket. De Europese banken moeten vandaag het recordbedrag van € 442 miljard aan ECB-leningen hebben afgelost. De ECB zette de kredietkraan vorig jaar wagenwijd open voor de ‘banksters’ die vrijwel gratis honderden miljarden euro’s konden lenen voor 1 jaar. Dit om het wantrouwen in de bancaire sector te bestrijden.
Eén jaar na dato kunnen we niet echt spreken van een hersteld vertrouwen in de financiële sector. Sterker nog, de banken zitten in zware problemen vanwege vastgoed en niet te vergeten Griekse, Portugese en Spaanse ‘rommel’staatsleningen. De banken zelf zitten echter op rozen. “De kans is groot dat banken de komende jaren nauwelijks belasting hoeven te betalen, terwijl ze wel gewoon winst maken” meldde Jeffrey Owens, directeur van de belastinggroep bij de OESO. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is bang dat de banken met de $800 miljard aan aftrekbare verliezen creatief zullen gaan schuiven.
Salarisverwerker ADP maakte bekend dat het aantal banen in de Amerikaanse private sector in juni met 13.000 banen toenam. Analisten hadden op een groei van 60.000 banen ingezet. In mei steeg het aantal banen nog met 55.000. Het ADP-rapport loopt op het officiële (door de Amerikaanse overheid gerapporteerde) banencijfer vooruit dat aanstaande vrijdag naar buiten komt. De onzekerheid op Wall Street nam woensdag verder toe door de waarschuwing van Moody’s dat de rating voor Spanje mogelijk verlaagd wordt.
De AEX is op zoek gegaan naar de volgende bodem, waarbij het ‘island reversal’-patroon van eind mei, alsmede de bodem rond 312 punten perspectiefrijk zijn. Desalniettemin is het gevaar allerminst geweken: de top van juni rond 343 punten ligt duidelijk lager dan de top van april (rond 358 punten). Met een lagere bodem in mei ten opzichte van de bodem in februari, duidt dit op zwakte.
Sinds september vorig jaar rijdt de AEX-trein rondjes rond de kerk. De kans dat de AEX-trein echter opnieuw richting gaat kiezen, opwaarts danwel schuldenbergafwaarts, neemt steeds verder toe. Indien u eveneens van de volgende rit wilt profiteren, dient u wel in de (juiste) wagon plaats te hebben genomen.
BeursBulletin heeft nog altijd een aantal winstgevende posities in sterk presterende aandelen. Bovendien wordt er van dalingen geprofiteerd middels lucratieve shortposities in zwak presterende aandelen zoals diverse ‘financials’ en door hun fundament zakkende bouwfondsen. AEX-fonds BAM Groep illustreert duidelijk dat een lage koers geen garantie is dat het weer gaat stijgen en dat de lage koers zelfs nog lager kan. Wij verdienen op deze wijze in deze interessante markt. Hoe eerder u posities heeft ingenomen, hoe langer u van de rit kunt profiteren. Zorg er dus voor dat u tijdig plaatsneemt en nog belangrijker: niet vroegtijdig uitstapt. Anders loopt u echter het risico om de trein te missen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX en Royal Dutch Shell en een shortpositie in de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting