AEX rond hoogste punt sinds najaar 2008

Maandag schoot de AEX-index uit de startblokken en sloot, ondanks de onzekerheden rond Griekenland, 1,2% hoger op een stand van 357,43 punten. De AEX is daarbij opnieuw in de aanval gegaan op ons opwaarts… Maandag schoot de AEX-index uit de startblokken en sloot, ondanks de onzekerheden rond Griekenland, 1,2% hoger op een stand van 357,43 punten. De AEX is daarbij opnieuw in de aanval gegaan op ons opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten. Het is een teken van kracht dat deze maand het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder werd aangescherpt. De terugvallen blijven vooralsnog beperkt. We hebben veelvuldig opgemerkt dat de AEX zelfs nog terug zou mogen zakken tot het uitbraakniveau rond 345 punten. Aldaar kan het koershiaat voor steun zorgen. Door de sprong van gisteren is ons koersdoel van 361,97 punten weer scherper in het vizier gekomen.
Chinese media berichtten dat de Chinese overheid een nieuw stimuleringspakket zou voorbereiden, hetgeen de grondstoffensector een impuls gaf. Staalconcern ArcelorMittal, een AEX-zwaargewicht, steeg gisteren meer dan 3%. Bij de AEX-fondsen wist voor de verandering TomTom de weg naar boven te vinden. De producent van navigatie-apparatuur boekte over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van € 3,1 miljoen versus een verlies van € 36,7 mln over het eerste kwartaal 2009. De omzet steeg met 26%. TomTom handhaafde de verwachting van “een gelijkblijvende omzet en winst per aandeel in 2010 ten opzichte van 2009”.
BinckBank zag in het eerste kwartaal het aantal transacties dalen tot 2,12 miljoen, vanwege een lagere activiteit bij de Nederlandse klanten. Volgens CEO Beentjes speelde in het afgelopen kwartaal de lagere volatiliteit van de aandelenbeurzen de internetbroker parten. Beentjes stelde voorts dat volatiliteit weliswaar niet de enige factor is, maar wel een belangrijke indicator is voor de handelsactiviteit van BinckBank-klanten. De nettowinst steeg naar € 11,2 miljoen, oftewel 10% op jaarbasis. Het rendement op de portefeuille met staatsobligaties daalde in het eerste kwartaal met 30 basispunten tot 2,85%. BinckBank heeft op dit moment 25% van de (obligatie)portefeuille gevuld met Spaanse en Ierse staatsobligaties. Die twee landen worden gezien als landen met verhoogd risico in de eurozone, evenals Griekenland en Portugal.
Afgelopen weekend kwam het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met geruststellende uitlatingen naar buiten. Het IMF verwachtte dat de onderhandelingen over het toegezegde steunpakket van € 45 miljard voor Griekenland op tijd zullen worden afgerond. Duitsland meldde het steunverzoek van Griekenland snel te zullen behandelen, maar verwacht of beter gesteld eist, daarbij wel dat Griekenland meer gaat bezuinigen. De Griekse rente bereikte maandag (opnieuw) een recordhoogte van bijna 13%. Volgens een econoom van het IMF is Griekenland slechts een voorproefje. Binnen drie jaar volgen Ierland, Spanje en Portugal.
De AEX-index lijkt de Griekse tragedie van zich af te schudden. De AEX-index hield de afgelopen weken goed stand en hield het uitbraakniveau rond 345 punten op veilige afstand. Deze steunzone, in de vorm van het koershiaat rond 345 punten, alsmede het 61,8% Fibonacci retracement level zijn van groot belang voor de stijgende trend. Onlangs werd het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de recente top van april, succesvol getest waarna de AEX opnieuw in de aanval ging. BeursBulletin handhaafde niet voor niets ons recent opwaarts bijgestelde koersdoel van 361,97 punten. Zolang bovengenoemde steunniveaus intact zijn, is de kans op een nieuwe record voor dit jaar groot. We hebben aangegeven dat iedere terugval zelfs interessante mogelijkheden zou kunnen bieden om nieuwe posities in te nemen of bestaande posities verder uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal en TomTom.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting