AEX scheert langs de rand van de afgrond

De AEX blijkt over veel veerkracht te beschikken, want de index herstelde de afgelopen weken keer op keer zodra de 250-puntengrens werd getest. De AEX scheerde langs de rand van de afgrond, maar wist een… De AEX blijkt over veel veerkracht te beschikken, want de index herstelde de afgelopen weken keer op keer zodra de 250-puntengrens werd getest. De AEX scheerde langs de rand van de afgrond, maar wist een verdere daling opnieuw af te wenden. Donderdag stond de AEX aanvankelijk weer zwaar onder druk, maar de index wist de schade uiteindelijk te beperken tot -0,2% bij een slotstand op 254,12 punten. Voor het korte termijn beeld blijft de steunzone rond 250 punten, alwaar zich de lows van mei bevinden, van cruciaal belang. Zolang de AEX zich hierboven weet te handhaven, blijft er hoop voor de bulls. Daarbij zal wel de dalende weerstand sinds begin/medio juni moeten worden doorbroken. Glijdt de index opnieuw weg en breekt deze zelfs door de steunzone, dan kan dit resulteren in een flinke valpartij.
Binnen de AEX zorgden voornamelijk ArcelorMittal (-1,3%) en Royal Dutch Shell (-1,1%) voor verkoopdruk. Deze fondsen hebben in de AEX samen een weging van circa 25%.
Nederlandse ondernemers zijn momenteel pessimistischer over de export dan begin dit jaar en zij verwachten voor 2009 een daling van ruim 9%. In januari dachten ondernemers nog dat de uitvoer gelijk zou blijven. Volgens de Nederlandse organisatie van het exporterend bedrijfsleven Fenedex heeft circa 59% van de exporteurs de prognose naar beneden bijgesteld.
De nieuwe industriële orders in de eurozone daalden onverwacht: de orders namen in april met 1% af in vergelijking met een maand eerder. De krimp van de Nederlandse economie kwam in het eerste kwartaal minder hoog uit dan het CBS aanvankelijk had geraamd. Het definitieve Bruto Binnenlands Product daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,6% in vergelijking met het vierde kwartaal 2008.
De Amerikaanse wekelijkse werkloosheidsaanvragen lieten een stijging zien, terwijl een daling werd verwacht. Het definitieve BBP-cijfer van de VS werd evenwel positief ontvangen, aangezien dit cijfer minder dramatisch was dan verwacht. De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal met 5,5% vergeleken met een jaar eerder. De eerdere raming bedroeg een neergang van 5,7%. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 kromp ’s werelds grootste economie met 6,3%. Vandaag staan onder meer de persoonlijke inkomens en uitgaven op het programma, alsmede het herziene consumentenvertrouwen.
Eerder deze week dook de AEX een aantal keren onder de 250-puntengrens, maar wist daarvan sterk op te veren. Zolang deze steunzone standhoudt, blijft er hoop voor de stieren. Zij kunnen zich vastklampen aan een hoofdschouderpatroon in wording, waarbij de neklijn wordt gevormd door de weerstandszone rond 270 punten. Hoewel dit patroon (nog) niet is afgerond en een premature conclusie gevaarlijk kan zijn, dient dit scenario zeker te worden meegenomen. Het is nu de vraag waar de rechterschouder kan worden gevormd. Indien de AEX niet te ver wegzakt, zou dat een teken van kracht zijn. Bij een doorbraak van de 250-puntengrens zal de index hiervoor dieper door de knieën moeten. De AEX zal echter eerst de dalende trend van deze maand moeten doorbreken, voor dat er jacht kan worden gemaakt op de neklijn.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting